В Германия говорят за 3 централи, които ще работят още

...
В Германия говорят за 3 централи, които ще работят още
Коментари Харесай

Сергей Цочев: Единственият начин да се пуснат III и IV блок на АЕЦ Козлодуй е да се построят отново

В Германия приказват за 3 централи, които ще работят още няколко месеца поради зимата и рецесията с силата, а ние говорим за блокове, които са разглобени, отчасти демонтирани, в напреднал етап  на извеждане от употреба. 

Това изясни пред БНР Сергей Цочев, ръководител на УС на Държавно дружество " Радиоактивни боклуци " и някогашен дълготраен ръководител на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР). Той уточни в елементи по какъв начин протича процесът у нас за първите четири реактора на АЕЦ " Козлодуй ". 

" Още 2019 година на процедура приключи извеждането от употреба на Машинна зала  – залата, в която са турбините и генераторите, тя е обща за четирите блока. Една голяма зала, която сега е празна и ние я използваме за логистични цели. Вече сме в реакторно поделение. Това включва оборудването, обвързвано с реактора, на трети и четвърти блок са демонтирани основните затворни механизми. На процедура няма трети и четвърти блок, нито първи и втори . "

Част от сваленото съоръжение към този момент е нарязано , удостовери Цочев.

" Тази година имаме проект към 1000 тона метал от следената зона и все още към този момент сме изпълнили към 850 тона. Вече няколко години по 500-600 тона демонтираме. Единственият метод да се пуснат трети и четвърти блок е да се построят още веднъж . "

Националното вместилище  се строи доста интензивно, чака се строителството да приключи в края на идната година, посочи Сергей Цочев в предаването " Хоризонт до обед ".

Сергей Цочев уточни, че доколкото е осведомен, не е прекратявано превозването на отработено нуклеарно гориво  от АЕЦ " Козлодуй " към Русия.

" То може и да не се връща, само че със съответните последствия от това. Погребването на отработено нуклеарно гориво е по-сложно, в сравнение с погребването на отпадъците от преработката на това нуклеарно гориво . Ако не го изнасяме това гориво, би трябвало да се погребват и отпадъците, които сега са насъбрани, и нуклеарно гориво, което не е модифицирано, което усложнява задачата. Тази задача ще се усложни, в случай че се вкара ново нуклеарно гориво, каквито са проектите . Дали американско, дали френско – то не може да бъде модифицирано в Русия. "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР