В ГЕРБ започна битка за наследството на Бойко Борисов, заяви

...
В ГЕРБ започна битка за наследството на Бойко Борисов, заяви
Коментари Харесай

Първан Симеонов: В ГЕРБ има две лобита, които се борят за наследството на Бойко Борисов

В ГЕРБ стартира борба за наследството на Бойко Борисов, съобщи в изявление за ”Фокус” политологът Първан Симеонов, шеф на ”Галъп интернешънъл”, във връзка оставките в кабинета поради абсурда с жилищата на ръководещи.
По думите му възможна трета оставка е въпрос на вътрешнопартийни салда.
Лобитата в ГЕРБ, които най-общо могат да се сведат до две – едно по-партийно, по-действащо по правилник лоби и един кръг, който постоянно е бил по-гъвкав, по-европейски, от известно време гледат на Борисов като на човек, който стартира да слиза от сцената. Не на следващия ден, не вдругиден, само че все в миналото. Все повече, изключително край реденето на листите на ГЕРБ, проличаха вътрешните разлики, разяснява Симеон Първанов. Според него тези вътрешни разлики се задълбочават до степен, че от обстановки като днешната може да зависи по какъв начин ще наподобява ГЕРБ, откакто в миналото Борисов даде крачка обратно.
ГЕРБ постоянно са имали два разнообразни стила. Около партията имаше фигури като Кристалина Георгиева, Симеон Дянков, Томислав Дончев, Реформаторски блок. Винаги за баланс на това Борисов е употребявал фигури като господин Цветанов, партията, от време на време даже Движение за права и свободи. Винаги е изглеждало, че Борисов обича да има два крайници, на които да стъпва. Напоследък главният опорен крайник е останал един и той се концентрира към Цветанов, който резервира прозападна легитимация. Струва ми се, че сме очевидци на сюжет, в който стремежите на Цветанов биват оттласвани от вътрешни сили. Чудя се това става ли с благословията на Борисов и отговорът е може би да.
Има и интернационален аспект този скандал, не на последно място той идва откакто на два пъти Цветанов волно или несъзнателно удари имиджа на Борисов с два огромни информационни гафа - с мюфтийството и с преференциите. Това в този момент наподобява на контраудар, всичко това обаче е в областта на спекулацията, сподели още политологът. Според него прекомерното отдръпване на Борисов от оперативната политика в посока интернационална политика прави по този начин, че Цветанов става много мощен. Случващото се е част от вътрешнопартиен опит той да бъде върнат на мястото му, изясни Първан Симеонов.
Сагата "Апартаментгейт " е огромен подарък от синята съпротива за алената, съобщи политическият анализатор. Според него досега сините не съумяват да трансфорат това в позитив за себе си, защото диалогът за проблемите се води по оста ГЕРБ против ГЕРБ или против Българска социалистическа партия, а сините не се спрягат. Това, че разкритието идва от тяхна страна, по-скоро е оправдание на левицата, защото не тя хвърля обвинявания върху ръководещите, добави той.
Това е шансът на Българска социалистическа партия да остави ГЕРБ "да се пържи в личния си сос " – левицата не го умее доста добре, а би трябвало – споделям това като политически анализатор, а не като консултант. Нека оставят ГЕРБ да си употребява грешката, тъй като в случай че Българска социалистическа партия стартира да удря мигновено, то мнозина ще си кажат – "Ето, левицата отново атакува ГЕРБ ".
На второ място обаче Българска социалистическа партия също са в доста уязвима позиция сега, защото допускам, че сходна информация може да се извади и за техни хора, разяснява Първан Симеонов и предвижда, че ГЕРБ ще постъпи както нормално – ще укори опозицията в същото, в което биват упрекнати ръководещите сега. Стигането до извода "всички са маскари " още веднъж отваря търсенето на някой генерално нов на политическата сцена, обърна внимание политологът.
Той напомни, че до момента ГЕРБ постоянно са успявали да се оправят в такива тежки обстановки, защото разполагат с доста хора, ангажирани в администрацията. Те ще останат лоялни на ръководещата партия, само че въпросът е някой да им покаже на кого персонално да останат лоялни и в кой е силата – Бойко Борисов или Цветан Цветанов, разяснява още Първан Симеонов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР