В ГЕРБ са убедени, че въпреки различията между отделните партии

...
В ГЕРБ са убедени, че въпреки различията между отделните партии
Коментари Харесай

В ГЕРБ са убедени, че партиите могат да постигнат разбирателство

В ГЕРБ са уверени, че макар разликите сред обособените партии в Народното събрание въпреки всичко съгласие за лъчение на държавно управление е допустимо.

Все още не е имало диалози сред победителката на изборите и останалите групи, които влизат в 48-ото Народно заседание. Това съобщи Десислава Атанасова пред Българска национална телевизия.

От първата политическа мощ у нас оферират диалози с всички партии за постигането на консенсус по значимите за страната тематики - евроатлантическата ориентировка на България, войната в Украйна, икономическата рецесия и приходите. Според Атанасова тези диалози би трябвало да се водят в Народното събрание, а не в партийните централи.

" Изпълнимо изискване е да се намерения, преди да се отхвърля всевъзможен диалог. На нас също ни е прелестно от мненията с анти-ГЕРБ изразителност. Ако изобщо няма да беседват с нас, значи изобщо не са разбрали какво значи парламентаризъм. Парламентаризъм значи да можеш да намериш допирни точки, да можеш да намериш разговор и да търсиш консенсус. Политиката е изкуство на вероятното ", сподели Атанасова.

И добави:

" Ние желаеме диалози с всички партии, получили вота на българските жители. Ако всички осъзнаят, че може да има кабинет, подсилен по разнообразни тематики и цели, тогава няма значение кой се подписва под съдружно съглашение. Предлагаме диалози за евроатлантическа коалиция и тематики.

Ако " Продължаваме промяната " откажат диалог с нас, значи, че те поддържат войната в Украйна ли, поддържат да не изпратим оръжие за Украйна ли? Под встъпление " ръководство в никакъв случай с ГЕРБ ", значи избират България да е изрично неутрална в позицията си по отношение на Путин ", сподели Атанасова.

Въпреки апелите за договаряния в този момент, от ГЕРБ не съжаляват, че са подкрепили свалянето от власт на кабинета " Петков "  заради неприятната му финансова политика, посочи Атанасова.

" Урокът от тези избори е следният: Никой не може самичък да ръководи, на никой не може да се доверим напълно. " Искаме да работите дружно в екип, с цел да може да се контролирате взаимно ". Този ребус ни даде да разгадаем гласоподавателят и ние, в случай че сме виновни към страната, би трябвало да го създадем ", разяснява тя.

Атанасова предвижда, че в случай че не се стигне до консенсус, през февруари още веднъж ще има избори, които ще покажат същия резултат. Според нея от " Продължаваме промяната " няма по какъв начин да сформират кабинет без ГЕРБ или Движение за права и свободи.

" Не е ясно на кого ще бъде връчен третият мандат, само че без присъединяване на ГЕРБ в кабинета, той би бил неустойчив. Числата ясно демонстрират това ", посочи Атанасова.

Десислава Атанасова предвижда, че президентът Румен Радев ще свика 48-ото Народно заседание преди края на едномесечния период, защото са нужни значими решения, свързани с бюджета и Плана за възобновяване и резистентност.

Тя добави, че от ГЕРБ не са не запомнили репликите, които насочи президентът към тях през последните години, само че в този момент сме в обстановка, в която би трябвало да мислим за спешни решения.

" Безспорна е ролята на президентската институция. Разбира се, че президентската институция би трябвало да организира съвещания и да се търси консенсус сред политиците и аз чакам това от господин Радев ", сподели още Атанасова.

Ако се стигне до консенсус сред партиите за бъдещо ръководство, от ГЕРБ ще упорстват всички участващи в него да положат подписите си под съдружно съглашение.

" Трябва всички да се подпишат и това е гаранцията, че ще се успее. В противоположен случай ще стигнем до миг, в който водачите са някъде и парламентарната поддръжка я няма сега ", сподели още Атанасова.

Подобно мнение изрази и Екатерина Захариева пред бТВ.
 Снимка Българска телеграфна агенция

" Ако и този път Народното събрание не успее да сформира кабинет, доверието в парламентарната република от ден на ден ще понижава ", съобщи Захариева.

Тя също се надява диалозите в контактната група да стартират още другата седмица

" Движение за права и свободи е с очевидна евроатлантическа ориентировка, както и ние. Случаят със Северна Македония и френското предложение отново беше стихотворец от опозицията. С " Възраждане " няма какво да приказваме за европолитика, не ги виждам в този кабинет, само че може да се приказва за опазване на здравето и обучение. С Политическа партия имаме разлики за Бойко Рашков. Не одобрявам това безмълвие във връзка с предлагането ни, само че съм оптимист ", сподели Захариева.

Изказването на съпредседатела на " Демократична България " Атанас Атанасов по тематиката съгласно не я безнаказаност.

" Това, че сме сериозни един към различен, не значи, че не можем да се обединим ", сподели Захариева.

Според нея в реда на нещата е министър-председателят да бъде излъчен от най-голямата парламентарна група, само че към този момент Борисов и от това се отказал.

По отношение на участието на Украйна в НАТО Захариева счита, че доста по-важна е политическата поддръжка, другояче било ясно, че Украйна не е подготвена.

" Това, което споделиха гласоподавателите, е, че не желаят да дадат 100% доверие на една партия - би трябвало да се направи коалиция. Няма смисъл да вършим избор след избор, предлагаме да създадем платформа за диалози за намиране на общи тематики и дейности ".

Това съобщи Деница Сачева пред Нова ТВ.
 Деница Сачева. Снимка ГЕРБ

Според нея в ГЕРБ не виждат причини " срещу " за лъчение на хора от всяка партия за диалози.

" Целта е да се намерят общи точки на единодушие и оттова ръководство. Целта ни е основаване на държавно управление с необятна поддръжка. Когато идея е омразата, не знам какъв брой време би се продавала тя на гласоподавателите.

Хората желаят да има единодушие и диалози сред политическите сили и да вземат решение проблемите. Не вършим нищо официално, тъй като предложихме стратегия и антикризисни ограничения. Искаме прогрес и да тръгнем напред - да вземем за пример да приемем бюджет, а по какъв начин без диалози ", изясни Сачева.

И добави, че единственият метод за правосъдна промяна е огромно парламентарно болшинство.

" Реформата може да докара и до промяна и на други хора, а освен на основния прокурор. Да приказваме за правосъдната промяна без сложени ограничавания - промяна ли е в КПКОНПИ, в случай че Бойко Рашков е ръководител, нали не е промяна. Да не приказваме тогава за персони и имена, а за правила ", сподели Сачева.

Тя добави, че държавното управление на " Продължаваме промяната " е било свалено от " ИТН ", а всички решения за Украйна и Северна Македония са взети с гласовете на ГЕРБ.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР