В Гърция ситуацията в държавните болници става критична. Премиерът Кириакос

...
В Гърция ситуацията в държавните болници става критична. Премиерът Кириакос
Коментари Харесай

Гърция мобилизира лекарите на частна практика, заради критичната ситуация

В Гърция обстановката в държавните лечебни заведения става сериозна. Премиерът Кириакос Мицотакис съобщи, че ще активизира частните медици в страната. Здравният министър прикани лекарите с частна процедура да се включат като доброволци в публични лечебни заведения, с цел да оказват помощ в борбата с ковид. За да овладеят ситуаията са нужни 200 медици.

Здравната система в Гърция е на границите на опциите си, поради връх на интубираните заболели с Covid-19.

Премиерът Кириакос Мицотакис съобщи изрично, че ще разпореди готовност още в понеделник.

Започва активизиране на частните лекари, защото има дефицит на медици в държавните лечебни заведения. До края на неделния ден лекарите на частна процедура имаха опция непринудено да се включат в екипите на Covid отделенията, където има дефицит на експерти. От понеделник сутринта те ще бъдат мобилизирани, оповестяват от държавното управление.

„ Не мога да си показва лекари, положили Хипократовата клетва, да отхвърлят помощ в подобен миг “, прикани здравния министър, сътрудниците си от частната процедура.

На този стадий страната има потребност от 200 медици, само че на апела на здравното министерство са дали отговор едвам 60. Според изданието освен това състояние Гърция се доближава до готовност на частните лекари.

Проблемът с дефицит на медици е най-вече в област Атика, където всекидневно се записват половината от инфектираните с вируса в Гърция, само че се задълбочава и в други региони на страната от увеличение на приетите в болница.

В Атина към този момент активизираха част от частните клиники, където настаняват заболели с ковид. В Солун трансферират заболели от прилежащи области, където към този момент няма места в профилираните отделения за Covid-19.

Все по-често болните са от едно семейство, което съгласно медиците, е резултат от строгата карантина.

Не единствено хората с ковид имат потребност от хоспитализация и грижи. От болнична помощ имат потребност и други заболели със съществени болести и те не би трябвало да бъдат неглижирани, на фона на приоритизирането на Коронавирус, показват гръцките управляващи.

Натискът върху здравната система не отслабва с близо 700 случая в интензивните отделения. Смъртните случаи в южната ни съседка са съвсем 7500, а инфектираните са общо 235 хил.

В страната е наложена обсада от 7 ноември 2020 година и е в действие в районите, означени на картата на Гърция като „ червени “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР