В Гърция продължава битката с унищожителните горски пожари. Над 1000

...
В Гърция продължава битката с унищожителните горски пожари. Над 1000
Коментари Харесай

Продължава битката с унищожителните горски пожари в Гърция

В Гърция продължава борбата с унищожителните горски пожари. Над 1000 пожарникари се борят със стихията. Близо 60 огнища остават дейни. Най-тежка е обстановката на остров Евия, където три селища бяха евакуирани, а димът доближи до столицата Атина. Подробностите от кореспондента на БНР в Гърция - Катя Пеева.

Това беше най-тежката нощ за огнеборците, които се борят с огнената буря на остров Евия. Вятърът непрекъснато трансформира посоката си, горят борови гори, само че са избавени къщите.

4 села са евакуирани часове преди огънят да доближи до тях. С булдозери беше изработен предпазен трап към селата, с цел да бъде спрян огъня.

Пожарникарите в Евия споделят, че там е истински апокалипсис - от пушек няма видимост даже на няколко метра. Черен облак покри и Атина. Хората са предизвестени да стоят на закрито, с цел да не бъдат наранени от гъстия пушек.

Премиерът Мицотакис прикани да се спасят хората. Преди минути още веднъж се включиха 15 самолета, които нападат огъня по въздух.

Гърция се обърна за помощ към Европейския механизъм за гражданска отбрана. След час в гасенето ще се включат 2 самолета, изпратени от Италия. И други страни изявиха подготвеност да оказват помощ.

Над 500 са пожарникарите, които работят в доста сложна конюнктура. Продължава да духа мощен вятър, който непрекъснато трансформира посоката си. Няколко лечебни заведения са в подготвеност да окажат помощ. Засегна няма потърпевши. Туристите напуснаха острова при започване на пожара.

На още няколко места има настоящи пожари, само че те са надалеч от обитаеми места и отчасти са овладени.

За пети следващ ден се чака температурите да доближат стойности над 40°C.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР