В Гърция хиляди се сбогуваха със световноизвестния гръцки музикант и

...
В Гърция хиляди се сбогуваха със световноизвестния гръцки музикант и
Коментари Харесай

Гърция се сбогува с композитора Микис Теодоракис

В Гърция хиляди се сбогуваха със световноизвестния гръцки музикант и деятел Микис Теодоракис, чиито творби направиха гръцката просвета известна за международната аудитория през втората половина на 20 век.









Теодоракис, чиято музика за кино лентата " Зорба гъркът ", спомогна за основаването на безгрижния облик на Гърция у милиони фенове по света, умря на 2 септември на 96-годишна възраст. За гърците той стана знак на историята на класовите им битки и опозиция през миналите 50 години, напомня Българска телеграфна агенция.





В понеделник тленните остатъци на Теодоракис бяха положени за обществено поклонение. На прощалната гала, състояла се в сряда в основната митрополитска катедрала в Атина, се събраха доста публични лица и редови гърци. Днес той ще бъде заровен на остров Крит.





Роден на остров Хиос през 1925 година, Теодоракис е създател на повече от 200 известни песни, 10 симфонии, две оратории, три балета, фолклорна опера, както и на олимпийския химн, изпълнен за първи път на Олимпийските игри през 1992 година в Барселона.













Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР