В Гърция е арестуван българин, издирван от САЩ за нелегална

...
В Гърция е арестуван българин, издирван от САЩ за нелегална
Коментари Харесай

Българин, издирван от САЩ за продажба на микрочипове на Русия, е арестуван в Гърция

В Гърция е задържан българин, търсен от Съединени американски щати за незаконна продажба на Русия на американски елементи в региона на високите технологии.

Мъжът, който е на 49 години и който е бил търсен с интернационална заповед за " машинация против американското държавно управление ", се намира в пандиза Диавата край Солун, прецизират гръцките медии и допълват, че той е бил арестуван при започване на декември 2022 година в град Сидирокастро, който се намира наоколо до българската граница (на 15 км от Кулата).

Българинът, за който се твърди, че е инженер, е упрекнат от Съединени американски щати в продажба на американски микрочипове и други високотехнологични съставни елементи на Русия сред 2014 и 2018 година посредством българска компания, за която се твърди, че работи като " фронт офис ", заобикаляйки условията за експорт, избрани от държавното управление на Съединени американски щати, което наложи серия от наказания против Русия след окупирането на Крим от Украйна.

В настояването на американските управляващи за издирването му се твърди, че тези микрочипове могат да се употребяват и за ориентиране на снаряди. Само една от пратките към България е била на стойност 1.7 млн. $.
Сложната система на реекспорт към Москва е открита от инспекция на американското министерство на търговията. Очаква се решението на съда в Солун за изгонването на българина в Съединени американски щати.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР