В Гърция днес се провеждат предсрочни парламентарни избори. Социолозите предвиждат

...
В Гърция днес се провеждат предсрочни парламентарни избори. Социолозите предвиждат
Коментари Харесай

В Гърция се провеждат предсрочни парламентарни избори

В Гърция през днешния ден се организират предварителни парламентарни избори. Социолозите плануват победа за дясноцентристката партия " Нова народна власт " и опция за сформиране на нейно независимо държавно управление.

Между 80 и 90 % от вписаните в изборните описи над 9 800 000 гръцки жители декларират, че ще отидат да гласоподават. Те ще могат да го създадат в над 21 000 секции. 35 от тях са в гръцките затвори.

На изборите в Гърция през днешния ден няма преференциален избор като на постоянните през май. Бюлетините са по партийни листи, а имената на претендентите няма да бъдат подредени по азбучен ред.

Освен по бюлетините, предварителните гръцки избори се разграничават и по изборната система. Освен познатата ни пропорционална, в този момент ще се ползва и стъпаловиден бонус до 50 спомагателни места за първата партия.

Малко изненади могат да се чакат на днешните избори, разяснява пред БНР анализаторът Георгиос Архондас, само че добави, че не са изключени:

" Изненадата би могла да пристигна, в случай че " Нова народна власт " няма мощно и устойчиво болшинство. Единственият метод това да се случи е, в случай че загуби част от изборния си резултат от постоянните избори през май и в случай че всички тези дребни партии, които са на ръба за влизане в Народното събрание, съумеят да прескочат бариерата от 3 %. Но това е прекомерно мъчно ".

Очаква се да влязат сред 7 и 9 партии, които съгласно социолозите имат късмет да преминат 3-процентната преграда.

В 19 часа ще бъдат оповестени и първите планирани резултати от екзитпол, предава БНР. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР