В Габрово отбелязаха 189 години от създаването на Националната Априловска

...
В Габрово отбелязаха 189 години от създаването на Националната Априловска
Коментари Харесай

Националната Априловска гимназия отбелязва 189 години от създаването си

В Габрово означиха 189 години от основаването на Националната Априловска гимназия (НАГ).

Тържествата започнаха с игра на възпитаниците на гимназията - „ Шифърът на Априлов “. С празничен обред пред паметника на патрона Васил Априлов бяха поднесени цветя и венци от формалните посетители на събитието.
 Българска телеграфна агенция
Учениците на НАГ се срещнаха и с генералния шеф на Българската телеграфна организация (БТА) Кирил Вълчев. „ Тук, пред монумента на Априлов, тук, пред вратите на учебното заведение, тържеството постоянно е общосподелено.

Това е по този начин, тъй като на този ден отброяваме времето, минало от първия първи образователен ден за първите първи възпитаници на първото и най-българско учебно заведение. На 2 януари т.г. встъпихме в 190-тата годишнина от този първи ден.
 Българска телеграфна агенция
Ще я отбележим в идната зима, само че в тази би трябвало да напомним, че през тези порти са влизали: държавни мъже и мъдреци - и са се чувствали като деца; създатели и гении на мисълта - и са оставали без думи; потомци и съидейници - и са изричали през сълзи обещания.
 Българска телеграфна агенция
Училището е магично. Не знам дали тъй като е първо, или тъй като е сътворено в робско време, или пък може би тъй като е опровергало страха от невъзможното. Но знам, че магията работи.

Добре би било да се подсещаме за заръката и на първия преподавател - Неофит Рилски: „ Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си. “Училището е мястото за знанията, а те слагат на местата им всички добити след това богатства. Скъпи възпитаници, в случай че Неофит Рилски за вас е кумир от друго, архаично време, то ето ви същата повеля – на Стивън Хокинг:
 Българска телеграфна агенция
„ Най-големият зложелател на знанието не е незнанието, а илюзията за познание. “Истината е тествана и тя важи за този, за предходните два и за всеки идващ век. Училището честваме през днешния ден, в него се случва магията. Честит празник “, сподели в словото си Елвира Христова, шеф на Националната Априловска гимназия.

Тържествата продължиха с празничен час на класа и бинарен урок с интегриран компетентностен метод. Учениците на НАГ се срещнаха и с генералния шеф на Българската телеграфна организация (БТА) Кирил Вълчев.
 Българска телеграфна агенция
На 2 януари 1835 година в Габрово е учредено първото българско светско учебно заведение . Това става с дарения на габровците Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и други От 1872 година учебното заведение прераства в Първата цялостна гимназия в поробените български земи.

През 1889 година приема името на своя покровител Васил Априлов и стартира да се назовава Априловска гимназия. През 1988 година учебното заведение придобива статут на гимназия, а от 1992 година тя става държавно учебно заведение с име Национална Априловска гимназия. 

На 24 ноември 2022 година Българската телеграфна организация и Националната Априловска гимназия подписаха съглашение за съдействие в областта на взаимна работа и задълбочено отразяване на активността на образователното заведение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР