В Габон офицери изглежда са извършили тази сутрин опит за

...
В Габон офицери изглежда са извършили тази сутрин опит за
Коментари Харесай

Военните взеха властта в Габон и изгониха президента Али Бонго

В Габон офицери наподобява са направили тази заран опит за прелом. Те са завзели държавното радио и са изразили неодобрение от ръководството на президента Али Бонго, който се лекува в Мароко след прекаран инсулт, заяви Ройтерс. представена от Българска телеграфна агенция.

Новогодишното послание на Бонго " е засилило подозренията в способността на президента да продължи да извършва отговорностите си ", сподели лейтенант Кели Ондо Обианг, лидер на провъзгласеното Патриотично придвижване на габонските сили за защита и сигурност.

Франс прес оповестява, че бойците са призовали към основаване на Национален съвет за възобновяване на страната и че в центъра на столицата Либървил се чуват изстрели. Един от основните булеварди е блокиран от военните.

Али Бонго наследи татко си Омар Бонго като президент през 2009 година Той бе избран отново през 2016 година в избори, опорочени от принуждение и обвинявания в машинация. През октомври м.г. Али Бонго получи инсулт и беше лекуван в Мароко. В последните два месеца отсъстваше от страната.

По подигравка на ориста Съединени американски щати обявиха на 5 януари, че са разположили свои военни в Габон, подготвени за реакция, ако американски жители се наложи да бъдат евакуирани от прилежащо Конго заради опасенията от принуждение след противоречивите президентски избори там.

В писмо до водачите на Конгреса президентът Доналд Тръмп съобщи, че първите 80 военнослужещи са пристигнали в Габон в сряда, 2 януари. Те ще останат в района, до момента в който обстановката със сигурността в ДР Конго стане такава, че наличието им към този момент не бъде належащо, разясни президентът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР