В Европейския съюз трябва да имаме общи и координирани правила

...
В Европейския съюз трябва да имаме общи и координирани правила
Коментари Харесай

Захариева в Прага: Важно е да не допускаме отново затварянето на граници вътре в ЕС

В Европейския съюз би трябвало да имаме общи и координирани правила за ограничение на ковид, само че да не позволяваме още веднъж затваряне на граници вътре в Европейски Съюз. Веднъж го преживяхме и това докара до блокиране на хиляди хора и на прекъсване на доставките на артикули.Това сподели на конференция в Прага вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на.

Тя е на публично посещаване по покана на сътрудника си Томаш Петричек. В рамките на визитата тя беседва още с премиера Андрей Бабиш и с ръководителя на Камарата на депутатите Радек Вондрачек.



,,Пристигнах тук с полет от Бургас, с който в България пристигнаха чешки туристи. Искам да заявя, че България е отворена за чешките туристи, като управляващите са подхванали всички нужни ограничения за сигурността им. Поздравявам и Чехия, която е за образец на останалите страни, откакто отвори границите си за свободно влизане на жители на ЕС”, сподели Захариева. От петък започват постоянни чартърни полети сред Прага и Бургас и Варна.

Захариева разиска с Томаш Петричек почивката на чехите на родното Черноморие

,,България се оправи доста добре с епидемията и тя бе една от първите страни, с които възобновихме туризма”, сподели и чешкият външен министър Томаш Петричек.

Двамата министри разискаха още по какъв начин да подтикват развиването на бизнеса сред България и Чехия.



През 2019 година стокообменът сред двете страни бе на стойност 1 милиард и 560 милиона евро, като бележи нарастване от 14% по отношение на миналата година. Българският експорт към Чехия с равнява на 709,65 милиона евро – усилва се със 17%, а вносът към България е 850,75 млн. евро и също бележи растеж с 11%.

Захариева и Петричек установяваха, че е налице сериозен капацитет за по-нататъшно развиване на търговско-икономическите връзки изключително в региона на цифровите технологии и нововъведенията.

,,С Чехия имаме съвсем цялостно съвпадане на позициите по редица въпроси. Приветстваме проекта за бюджет на Европейски Съюз в идващия програмен интервал, и в това връзки оценяваме позитивно оферти баланс сред заеми и грантове в новия инструмент за възобновяване.

От основно значение е кохезионната политика да продължи сегашния ѝ тип. Тя е гаранция, че няма да има задълбочаване на разликите в икономическото развиване на райони и страните”, посочи Захариева.

Първият български посланик бе призната и от премиера Андрей Бабиш, с който разиска ограниченията за битка с ковид, предлагането за нов бюджет на Европейски Съюз и инструмента за възобновяване.

На 5 ноември 2019 година по покана на Бабиш министър-председателят Бойко Борисов взе участие в срещата „ Приятели на кохезията “ в Прага.

Захариева и Бабиш разговаряха и за защитата на външната граница на Европейски Съюз и че България се оправя с тази задача чудесно. Захариева срещна премиера Бабиш и с възраженията на България по пакета “Мобилност”.

Захариева беседва и с ръководителя на Камарата на депутатите Радек Вондрачек, който поздрави България за използването на съответни и уравновесени ограничения за преодоляване на ковид.

Първите дипломати на България и Чехия откриха изложбата “Българските чехи” и показаха едноименния албум. Информацията за изложбата е събрана от Българска телеграфна агенция и Държавна организация “Архиви”.



Събитието е част от деянията, свързани със 100-годишнината от установяването на дипломатически връзки с Чехия, която означаваме тази година.

,,Връзката сред България и Чехия е дългогодишна и дълбока. В основаването на модерната българска страна присъединяване имат редица чехи. Сред тях е Константин Иречек – създател на първия научен труд по история на България и министър на образованието след Освобождението на България. Художникът Ян Мърквичка съумява да увековечи българската битност и просвета посредством своя живопис. Няма по какъв начин да не споменем и братята Прошек, инженери и архитекти, на които София значително дължи своя съвременен и достоверен следосвобожденски вид”, посочи министър Захариева.

Българският културен институт в Прага е учреден през 1948 година и развива дейна активност за разпространение на българската просвета измежду чешките жители.

Според чешките управляващи над 15 000 българи живеят в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР