В Европейския съюз не успяха да постигнат консенсус за подновяване

...
В Европейския съюз не успяха да постигнат консенсус за подновяване
Коментари Харесай

В ЕС пак не се разбраха за глифозата

В Европейския съюз не съумяха да реализират консенсус за възобновяване на лиценза за потребление на хербицида глифозат, оповестява " Дойче веле ".

Глифозатът е настоящото вещество в средствата, създавани под комерсиалните наименования Roundup на транснационалната компания " Монсанто ".

 Екологичен потенциал прикани за цялостна възбрана на глифозата до 2022 година Обновена
Екологичен потенциал прикани за цялостна възбрана на глифозата до 2022 година

Европейска комисия отдръпна предложение за удължение на разрешителното с 10 година

Понастоящем глифозат се употребява интензивно освен в земеделието, само че и в парковете и публичните пространства. Той е от решаващо значение за развъждане на генетично модифицирани култури, доста от които са модифицирани, с цел да са резистентни на глифозат.

Международната организация за проучване на рака към Световната здравна организация заключи през март 2015 година, че глифозатът може да аргументи рак.

 Евродепутатът Радев желае повече проучвания за глифозата Обновена
Евродепутатът Радев желае повече проучвания за глифозата

Продуктът е мощно оспорван, защото има подозрения, че провокира ракови болести

В края на предишния месец Европейският парламент прикани за прекъсване използването на хербицида глифозат до 2022 година, което принуди Европейската комисия да отдръпна предложение за 10-годишно удължение на разрешителното. Новото предложение е разрешителното за потребление да бъде удължено с 5 година

В продължение на 18 месеца в евросъюза не могат да се договорят за използването на хербицида.

Днес Европейски Съюз гласоподава дали да удължи потреблението му в границите на общността, само че страните не съумяха да реализират консенсус. По време на гласуването не бе реализирано квалифицирано болшинство, което значи наново отсрочване на решението , съгласно депутати.

 Продукти съдържащи глифозат не са позволени в Европейски Съюз
Продукти съдържащи глифозат не са позволени в Европейски Съюз

Понастоящем глифозат се употребява интензивно освен в земеделието, само че и в парковете и публичните пространства

Настоящият лиценз изтича на 15 декември , само че има 18-месечен гратисен интервал.

14 страни гласоподаваха в изгода възобновяване на разрешителното , а девет - срещу. Пет страни, в това число и Германия, се въздържаха. Сега предлагането може да бъде прегледано в апелативна комисия или алтернативата е Европейска комисия да изготви ново предложение, което да бъде подложено на гласоподаване.

" Нямаше квалифицирано болшинство за удължение на глифозата на днешното гласоподаване ", заяви министърът на околната среда на Люксембург Карол Дишбург.

Белгийският министър на земеделието Денис Дукарме удостовери резултата.

Две условия би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да има квалифицирано болшинство: 55% от страните членки на Европейски Съюз да поддържат предлагането и то да бъде подкрепено от страни, които съставляват минимум 65% от общото население на Европейски Съюз.

Франция разгласи, че поддържа удължение на лиценза единствено с 3 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР