В Европейския съюз миналата година е имало около 20 600

...
В Европейския съюз миналата година е имало около 20 600
Коментари Харесай

Над 20 хил. европейци са загинали на пътя в ЕС през 2022 г.

В Европейския съюз предходната година е имало към 20 600 жертви при пътни катастрофи, заяви еврокомисарят по превоза Адина Валян. Тя означи, че в последните 20 години броят на смъртните случаи е намалял сензитивно от към 50 хиляди годишно при започване на века.

Европейски Съюз си слага за цел до 2030 година броят на жертвите на пътя да намалее на половина, добави тя. По нейните думи сигурността по пътищата е обща отговорност на националните и локалните управляващи, на гражданското общество и производителите на транспортни средства. Валян дефинира като неприемливи днешните данни за броя на жертвите на пътя.

Еврокомисарят означи, че Европейска комисия неотдавна предложи законодателни промени, свързани с издаването на шофьорски книжки и трансграничното гонене на нарушителите на разпоредбите за придвижване по пътищата. По нейните думи се плануват промени в условията за сигурността на пътищата и на транспортните средства.

По думите на Валян 70 на 100 от пътните жертви в обитаемоте места в Европейски Съюз са колоездачи, мотоциклетисти или пешеходци.

Еврокомисарят приказва на конференция във връзка началото на международна акция за пътна сигурност с присъединяване на представители на Организация на обединените нации и неправителствени организации, заяви Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР