В Европейския съюз, който е единен пазар на стоки, вкусът

...
В Европейския съюз, който е единен пазар на стоки, вкусът
Коментари Харесай

Кой колко яде и пие в ЕС?

В Европейския съюз, който е обединен пазар на артикули, усетът и апетитът на хората са разнообразни. ”Политико “ показа статистика за това какъв е усетът на живота в страните от общността.

По консумация на храна съгласно калории приблизително на човек на ден отличник е Белгия с 3793 калории, следвана от Австрия с 3784 и Ирландия – 3591. Франция и Германия са надлежно 3524 и 3539 (с толкоз е и Италия). За българите приемът е 2877 калории на ден, съвсем колкото словаците, които са с 2902. По този индикатор сме на опашката, сочи статистиката, направена от Евростат, и представена от списанието.

Според данни на СЗО, на които се опира ”Политико “ по приложимост на алкохол пък номер 1 са литовците с 15, 4 л. чист алкохол приблизително на човек от популацията на година. Гонят ги северните ни съседи от Румъния с 14.4 литра. Унгарците изостават, само че не с доста – 13.3 л. Според тази статистика българинът пие 11.4 литра приблизително на човек. По този индикатор сме съвсем колкото британците, които употребяват 11.6 литра на човек приблизително годишно.

По каузи на пушачите сме измежду първенците и на равно с Франция - 36% от популацията пуши, твърди ”Политико “, като се базира на данни на Евробарометър от пролетта. Южните ни съседи – гърците, пък ни изпреварват с един %. В тази ранглиста във врата ни дишат хърватите, при които делът на пушачите е 35 на 100. Тези четири страни и Латвия затварят топ пет по пушачи измежду популацията. Швеция пък е единствената страна, където делът на пушачите е под 10 на 100. Там едвам 7 на 100 от популацията протяга ръка към цигарите.

И взор към кафето. Според интернационална организация финландецът изпива приблизително по 12 кг. кафе на година. Това трансформира скандинавската страна в първенец по този индикатор. В Швеция, Дания и Холандия пък се пие сред 8 и 9 кг кафе на човек годишно. Консумацията на кафе от страна на българи и британци е почти идентична: българинът пие по 2.9 кг на година, а британецът със 100 грама по-малко. С двеста грама повече от нас пък употребяват кафе унгарците. Най-малко кафе пък пият поляци и румънци – надлежно 2.4 и 2.3 кг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР