В Европейския съюз има тревожна атмосфера по отношение на европейската

...
В Европейския съюз има тревожна атмосфера по отношение на европейската
Коментари Харесай

Македонски политик: България не може да е толкова силна към нас, ако зад нея не стои Германия

 В Европейския съюз има тревожна атмосфера във връзка с европейската интеграция на Македония и може да се заключи, че страната ни е в доста мъчно състояние. " България не би могла да бъде толкоз мощна във връзка с Македония, да наложи несъгласие, да упорства за исторически въпроси и да влиза във въпроси, свързани с идентичността, в случай че зад нея не стои Германия, която ускорява въздействието си на Балканите, само че и в Европа, " сподели Тито Петковски, дълготраен политик, водач на Новата социалдемократическа партия Република Сверена Македония. На световно равнище се случват огромни промени, стана по-ясно по време на пандемията, акцентира Петковски за скопското електронно издание  “МКД “, представено от " Труд ".

" Отговорът, даден от министър-председателя на Хърватия Андрея Пленкович на народния представител Боян Главашевич, на въпроса му какво ще направи хърватското държавно управление, с цел да помогне на Македония, министър председателят декларира, че Хърватия " се ангажира да позволи езиковия въпрос " и че е влезнала в контакт с български чиновници, е единствено още един мотив, който удостоверява моята позиция като оправдана, че зад тази политика към Македония в границите на Европейски Съюз София не е сама, споделя в изявление за изданието Тито Петковски.

" Германия в действителност не поддържа Македония и на процедура застана зад България в разногласието. Когато българският външен министър споделя, че България не е сама в аргументите за разногласието с Македония и че зад нея стоят други страни от Европейски Съюз, тя в действителност има поради първо Германия. И когато Захариева приказва за проблемите на историята и даже за езика, които постанова на Македония като изискване за започване на договаряния, и тук откриваме връзката с Германия. За благополучие Чехия и Словакия се опълчиха на това с доста ясни визии, че тези въпроси - история и език - не могат да бъдат условия за прекъсване на европейската интеграция и че това е в несъгласие с правилата от Копенхаген. " Всъщност посредством слагането на такива въпроси непосредствено бяха наранени ползите на Прага и Братислава, тъй като те имат повече от дълбоки връзки с Кирил и Методий и просветителите са включени в техните държавни актове “, сподели Петковски.

Връщайки се към ролята на Германия в същия подтекст и това, което е изключително дразнещо, е, че това е опит на България да компенсира " загубата " от Втората международна война, т.е. загубата на Македония, като се има поради, че с успеха против фашистката ос, Македония, която беше от вярната страна, като страна и народ, укрепи позициите си по всевъзможен метод и България загуби въздействието си, проучва Петковски.

Изглежда, споделя той, че защото европейската история на Македония се затвори през 1913 година, исторически късмет се откри по-късно през 1944 година след успеха над фашизма, само че в този момент, доста години по-късно, се носят тъмни облаци.

" Трябва да погледнем обратно през годините, по този начин стигаме до участието на България в Европейския съюз и НАТО, макар че като страна по това време тя не дава отговор на никакви критерии за участие. Отново основната роля се играе от Германия, Сакскобургготски, наследник на цар Борис, идва в България и макар че е имал къс мандат като министър-председател, това е една от връзките при влизането на страната в НАТО и по-късно в Европейски Съюз. Сега, позволявайки на България да блокира Македония, като постанова историческия спор, Германия на процедура се съгласява да държи вратата на Европейски Съюз затворена за Македония. Но в случай че се опитаме да отворим тази врата, като вършим отстъпки в нашата история, тогава няма да я има Македония. " Това са доста рискови трендове на европейската политическа сцена, " акцентира Петковски.

Според него би трябвало да се има поради, че България, като стопански и политически по-слаб член на Европейски Съюз, не би могла да прояви толкоз огромна власт по отношение на Македония без поддръжката и единодушието на Германия.

" Писах в колона за " Утрински весник “преди 16 години, че в случай че България стане член на Европейски Съюз, това може да е неприятно за Македония. За страдание бях прав и за жалост още веднъж слушам тези, че македонският въпрос не е решен. Отново сме очевидци, че България не признава уникалността на македонския народ и език, а вътре в страната не признава македонското малцинство и има право да остане глуха за многочислените решения по интернационалните инстанции и осъждения от интернационалната прогресивна общност и не престават да не разрешават регистрация в македонски общества, организации... Позволено е да се нарушават главните правила, на които се основава Европейски Съюз на народна власт и човешки права и държавите-членки на този съюз, като че ли не могат да подхващат нищо, " сподели Петковски.

Според него е неефикасно да се чака какво ще донесат парламентарните избори и кой ще води България през идващите години, защото по въпроса за Македония няма основни разлики и по тази причина може да се чака десетилетия за утвърждението на София за достъп към фамилията на народите на Съюза.

" Ще се върна към първичния въпрос, откъдето в този момент виждаме такива неизказани възгледи във връзка с Македония в Хърватия, които пораждат доста подозрения, макар че това е страна, с която споделяме участието в НАТО и като някогашни републики на една страна? " Можем още веднъж да заключим, че Германия уголемява своето въздействие, а Хърватия, би трябвало да признаем, построява специфични връзки с Берлин от години и въздействията са многостранни ", сподели Петковски, базирайки се още веднъж на неразбираемия отговор на хърватския министър председател  Пленкович и той чака съответно обяснение от министъра на външните работи и европейските въпроси Гордан Гърлич Радман.

Но Петковски показва, че в случай че все по-далече, Франция спря започването на договарянията на Македония с Европейски Съюз преди две години и в този момент има информация, че над 50% от французите са срещу разширението на Съюза и е срещу влизането страните от Западните Балкани в европейското семейство.

" На какво и на кого можем да разчитаме, с цел да реализираме стратегическите си цели е в действителност отворен, значим въпрос. " Разбира се, би трябвало да продължим с градивна и умна политика, само че също по този начин да продължим с по-интензивно съдействие със страните, които ни поддържат “, сподели Петковски.

Той също по този начин насочва политическия си разбор към разработките на новите коронавирусни ваксини. И това на световно равнище демонстрира, че не постоянно Македония може да чака взаимност, тъждество, човечност и че е трябвало да направи всичко допустимо, с цел да набави ваксини сама.

" Клубът на богатите и мощните направи всичко, с цел да се затвори заради пандемията, само че по-късно тези страни направиха всичко, с цел да се снабдят първи с ваксини, оставяйки бедните да бъдат изложени на болестта. Историята за правата на индивида и равенството свършва дотук, макар че в този момент тези държавни управления се пробват да създадат нещо за по-бедните. На процедура видяхме разделянето в света, егоизма на сцената, само че сигурно е поука, че съдействието с други страни би трябвало да се усъвършенства, освен в кръга, към който се стремим от доста години. Големи промени се случват в международен мащаб и това може да се види от международните сили, които създават имунизациите и имат силата да предложат големи милиони дози. " Това е просто добър образец, че светът се движи, измененията се случват стопански и политически, тъй че ние се нуждаем от тактика и добра дипломация от наша страна, " сподели Тито Петковски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР