В Европейския съюз 90% от работните места днес изискват цифрови

...
В Европейския съюз 90% от работните места днес изискват цифрови
Коментари Харесай

Само 10% от работните места в ЕС не изискват цифрови умения, каза еврокомисар Наврачич

В Европейския съюз 90% от работните места през днешния ден изискват цифрови умения, съобщи еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, представен от Българска телеграфна агенция.

Цифровизацията трансформира света и основава доста благоприятни условия, само че всички би трябвало да бъдат включени в този развой, добави той на среща, проведена от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и отдадена на новите умения в икономическата активност. Участниците в срещата разискват опциите образователните стратегии в Европейски Съюз да бъдат съобразени с условията на днешния ден.

Образованието е главно право, а достъпът на всички до качествено образование ще укрепи обществото ни, ще помогне за напредък на стопанската система и за повишение на конкурентоспособността, добави еврокомисарят. По неговите думи в днешно време е належащо всеки да има сериозно мислене, с цел да разграничава да вземем за пример подправените вести. Без грамотно население обновлението е невероятно, добави Наврачич.

Заместник-министърът на труда и обществената политика Деница Сачева означи, че технологиите са съществена част от европейското общество. " Имаме потребност от цифрови качества освен в региона на образованието. Учителите би трябвало да бъдат създатели с цифрови умения. Необходимо е овреме в образователните стратегии да залегнат въпросите за киберсигурността и медийната просветеност. Децата би трябвало да бъдат учени да почитат вижданията на другите, да разграничават вярата от познанието, убежденията от обстоятелствата ", добави зам.-министърът. По нейните думи полезностите би трябвало да бъдат в основата на цифровите умения. Сачева сподели, че отсега нататък езиците ще бъдат прозорец, а програмирането - врата към света.

Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) изрази задоволство, че тези въпроси към този момент се слагат на нивото на Европейски Съюз, откакто преди четири години е преобладавало схващането, че това са национални тематики.

Тя уточни, че към момента 44 на 100 от европейците нямат цифрови умения. По думите й не би трябвало да има " цифрови малцинства " - групи без софтуерна просветеност - тъй като другояче европейските демокрации ще пострадат. Майдел разяснява, че към този момент учебните заведения не са подготвени за измененията, които настъпват в обществото. Тя добави, че през днешния ден 65 на 100 от европейските учители не са уверени в преподаването на цифрови умения.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (197)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР