В европейския дневен ред Западните Балкани влязоха във фокуса по

...
В европейския дневен ред Западните Балкани влязоха във фокуса по
Коментари Харесай

Емил Радев: Опитите да се говори за македонско малцинство в България са опасни

В европейския дневен ред Западните Балкани влязоха във фокуса по време на българското председателство и тук ролята на България беше огромна. Това съобщи за News.bg евродепутатът от ЕНП Емил Радев старта на френското председателство на Европейски Съюз и в подтекста на тематиката за присъединението на Западните Балкани към общността. Именно по време на българското председателство интензивно стартира да се приказва за тяхното присъединение. България постоянно е била " за " присъединението на Западните Балкани, акцентира Радев като посочи, че би трябвало да се извършват постигнатите договорености в хода на договарянията за участие в Европейски Съюз.

Евродепутатът напомни, че Гърция над 20 години води спор със Северна Македония за името. Емил Радев разясни, че присъединението на Западните Балкани към Европейски Съюз. За нас е доста добре страните от Западните Балкани да се приобщят към огромното европейско семейство, за нас е доста по-добре нашите съседи да са също страни членки, добави той. Така икономическите и културни връзки сред страните ще са по-задълбочени.

Не можем да вършим компромис с реализирани към този момент договорености, посочи българският представител в Екологичен потенциал. Това, което се желае от Република Северна Македония, е да съблюдава постигнатите договорености, акцентира Емил Радеви и изрази страдание за провокациите против страната ни.

Опитите да се приказва за македонско малцинство в България за рискови, по думите му. Поредното броене в страната ще покаже, че у нас няма македонско малцинство. Евродепутатът подлага на критика срещата на президента на Северна Македония с ОМО Илинден - организация, която не е записана у нас. За него това е провокация.

Според него връзките ни с югозападната ни съседка остават неразбираеми за западните ни сътрудници, само че преди години те не разбирали и казуса за името сред Гърция и Македония. За Запада по-важни са сигурността в района, както и икономическите връзки. В Екологичен потенциал, по думите му, зелените и социалистите упорствали за бързо присъединение на Северна Македония. Не можем да вършим взаимни отстъпки с нашата история и еднаквост, безапелационен бе Емил Радев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР