В Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт следят с тревога

...
В Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт следят с тревога
Коментари Харесай

Проклятието на слабото евро

В Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт наблюдават с паника обезценяването на еврото. През тази седмица общата европейска валута доближи най-ниската си стойност от 20 години насам. От началото на годината тя е поевтиняла с 14 % по отношение на щатския $.

Но може да стане и още по-лошо: специалисти считат, че еврото дълготрайно ще се задържи под един $. Американски банки, да вземем за пример Морган Стенли, чакат най-малко до края на тази година курсът да се задържи на 1 евро за 0,99 щатски $.

Почивката става по-скъпа

От слабото евро сега страдат най-вече немските туристи, които посещават Съединени американски щати. За тях пътуването до Ню Йорк или почивката във Флорида към този момент са станали доста по-скъпи.

Още по-лошо обаче е това, че слабото евро оскъпява вносните артикули. Германците ще би трябвало да бъркат по-дълбоко в джоба си най-много на бензиностанциите, както и във връзка с силата за отоплението на домовете си. Причината: суровините, да вземем за пример петролът, се търгуват с долари. Това се видя още през първата половина от годината, когато цената на петрола скочи с 21 % в долари и с 38 % в евро. " Заради слабото евро и без друго скъпата сила става още по-скъпа ", споделя в тази връзка финансовият специалист Томас Алтман от QC Partners.

Слабостта на еврото подклажда инфлацията

Освен това слабото евро в допълнение ускорява инфлационния напън. А това усилва разноските на немските семейства, споделя Филип Форндран от компанията за ръководство на активи Flossbach von Storch.

Инфлацията може да продължи да " изяжда " парите на германците, доста от които са ги вложили в принадлежности, търгувани в евро.

В случая даже и немската стопанска система не оказва помощ доста на еврото. Вярно е, че немският експорт поевтинява, само че въпреки това компаниите би трябвало да купуват по-скъпи промишлени първични материали и сила. Вносната инфлация сега изцяло " убива " преимуществата на мощния износ, гласи оценката на DZ Bank. В този смисъл слабото евро сега съставлява " повече проклинание, в сравнение с благословия, и в допълнение помпа инфлацията ", разясняват специалистите на банката.

Така вижда нещата и специалистът по финансовите пазари Форндран. Пред немската обществено-правна телевизия АРД той споделя, че слабото евро е добра вест за немските и европейските компании, защото то усилва тяхната конкурентоспособност. Но това е единствено краткотраен резултат - в по-дългосрочен проект евтиното евро вреди на конкурентоспособността на немската експортна индустрия, твърди той.

Разликите в лихвите и рискът от криза

Два фактора сега работят за мощния $ и слабото евро: разликата в лихвените проценти в Съединени американски щати и Европа и войната в Украйна. Американският Федерален запас на няколко пъти към този момент увеличи главните лихвени проценти, които сега са сред 2,25 и 2,5 %. ЕЦБ пък единствено един път подвигна лихвата - с 0,5 процентни пункта.

Войната в Украйна хвърли в безпорядък енергийните пазари, от което обаче страдат най-много европейските страни. Недостигът на природен газ удря Европа доста по-тежко от Съединени американски щати. Еврозоната, само че също и Германия могат през втората половина от тази година да изпаднат в криза. И в този смисъл слабото евро е израз на заплахата от криза. А тъкöо в спешни времена се търсят повече от всеки път сигурни пристанища, каквото е бил и си остава щатският $.

Обезценяване и по отношение на швейцарския франк

Втора избавителна валута е швейцарският франк. Тя също нараства по отношение на еврото, което от началото на годината е изгубило 8 % от цената си по отношение на франка. За да се предпазят от импорт на инфлация, швейцарците реагираха по-бързо от ЕЦБ и също заложиха на по-активна лихвена политика.

Автор: Ноткер Блехнер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР