В Европа започнаха клиничните тестове на експериментални лекарства за лечение

...
В Европа започнаха клиничните тестове на експериментални лекарства за лечение
Коментари Харесай

Няколко европейски държави тестват лекарства срещу COVID-19

 В Европа започнаха клиничните проби на пробни медикаменти за лекуване на COVID-19 при хиляди пациенти, предава Euronews. Част от тестванията е и лекарството хидрохлорохин, по-рано употребявано за лекуване на малария.

Тестовете ще включват 3200 пациенти от Нидерландия, Белгия, Люксембург, Англия, Франция и Испания. Те започнаха първо във Франция, където по-рано медикаментите бяха изпитани при 800 пациенти, написа " Фокус "

Лекарствата, които чиято успеваемост ще бъде изпитана са антивирусните препарати ремдесивир (по-рано употребен в битката с еболата), ритонавир/лопинавир (използван против ХИВ) и хидрохлорохин.

" Списъкът на тези евентуални медикаменти е основан на екперименталните лекувания, считани за предпочитани от Световната здравна организация (СЗО) ", съобщи Флорънс Адер, френски експерт по инфекциозни и тропически заболявания от болничното заведение в Лион.

Тя е началник на тестванията, които ще се проведат във Франция и съобщи, че те ще бъдат " пластични ", което значи, че в случай че някое от медикаментите се окаже неефективно, то ще може да бъде сменено с друго.

Най-обещаващият препарат е хидрохлорохина - лекарство, за което се приказва доста в медиите като евентуален лек в битката с ковид. То съставлява по-малко токсична версия на хлорохина - лекарство срещу малария, създадено през 40-те години на предишния век.

До момента този препарат е бил пробван при 24 души от Марсилия, инфектирани с COVID-19. Резултатите от тестванията бяха оповестени по-рано и сочат, че макар дребния мащаб на проучването, лекарството е обещаващо. То провокира " намаляване/изчезване " на вируса в доста от пациентите.

" След шест дни имаше доста сериозна разлика сред тези, които получиха лекарството и останалите ", съобщи специалистът по инфекциозни заболявания Дидие Раул, началник на института в Марсилия, където са извършени тестванията. Според него 75% от всички пациенти са се почувствали по-добре, откакто са били лекувани с хидрохлорохин.

Той сподели, че някои пациенти също по този начин са показали доста усъвършенстване в границите на единствено 48 часа. Тестовете на лекарството не престават.

Все отново доста специалисти считат, че е още доста рано да се приказва за ефикасен лек против COVID-19.

" Това не е първата зараза, където имаме вяра за лекуване и се оказва, че то не работи в последна сметка. Надеждата е задоволителна за нас, с цел да създадем всичко по силите си и да потвърдим дали (лекарството) работи или не ", съобщи във връзка тестванията френският министър на опазването на здравето Оливие Веран.

СЗО също предизвести страните да внимават и да не се доверяват на " нетествани медикаменти ".

" В момента няма лекарство, което да е било потвърдено като дейно против COVID-19 ", съобщи ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесъс. Той въпреки всичко похвали напъните на учените, които се пробват да открият такова, само че също по този начин предизвести, че " потреблението на нетествани медикаменти " може да провокира " подправена вяра ".

" Никой в медицинския свят не споделя, че професор Раул неправилно счита, че хлорохинът може да бъде ефикасен в лекуването против ковид, само че медицината не се практикува посредством изявления и въз основа на тествания на 24 пациенти ", споделя Мишел Саймс, френски хирург и медицински коментатор пред RTL.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР