В Европа се вихри невиждана, безпрецедентна до момента енергийна криза, ...

В Европа се вихри невиждана, безпрецедентна до момента енергийна криза,

Радев свика кръгла маса в Бояна за енергийната криза

В Европа се вихри невиждана, невиждана досега енергийна рецесия, тя не подминава и България - това обяви при започване на почналата в ранния следобяд през днешния ден кръгла маса в резиденция " Бояна " държавният глава Румен Радев. Той събра работодатели, синдикати, шефове в енергетиката и министри за разискване на разнообразни хрумвания по какъв начин да бъде овладяно шоковото повишаване на катарама и естествения газ. Както е известно за на следващия ден е плануван огромен народен митинг в София, проведен от работодателски организации и синдикати против " галактическите цени " на катарама за бизнеса в България. 

Причините за повишаването са доста, те са най-много световни и от вътрешен темперамент, съобщи още Радев при започване на срещата и прикани тези аргументи да не се политизират. " Кризата се употребява по един най-нелеп метод от тези, при чието ръководство, в протежение на повече от десетилетие, се натрупаха големи казуси и отговорности в бранша, които не вкараха нито една базова мощ, нито една нова технология, които ни оставиха без енергийна тактика в срок, в които цяла Европа приспособява своята стопанска система към Зелената договорка. ", означи още държавният глава. Той насочи съответни рецензии, че 350 000 малки компании са били извадени на свободния пазар, без да бъдат готови, а " българските тецове не се употребяват с механизъм за потенциал, за разлика от Полша. "

В полемиката в резиденция " Бояна " вземат участие служебният министър председател Стефан Янев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на енергетиката, на стопанската система, на труда и обществената политика - Андрей Живков, Даниела Везиева и Гълъб Донев, ръководителят на КЕВР Иван Иванов, ръководители на енергийни сдружения, пълномощници на синдикатите и на бизнеса, кметове на общини. Президентът изиска от участниците в срещата съответни ограничения, които да бъдат заложени и в подготовката на позицията на България за 21-22 октомври в Брюксел, където ще се организира среща на върха за енергийната рецесия.

Мерките на Европейската комисия против високите цени  са най-много за битовите консуматори, до момента в който българските семейства са на регулиран пазар, разяснява президентът. Според него най-важната мярка, която може да направи Европейска комисия е дерогация или понижаване на стойностите на въглеродните излъчвания.

Още тази сряда кабинетът ще обяви защитни ограничения, съобщи министър председателят Стефан Янев, само че не ги конкретизира. Основният казус е стойността на катарама за бизнеса, призна той и регистрира, че стартирането на по-малки пакети на борсата не е е довело до предстоящите резултати. Затова Янев счита, че акцентът би трябвало да е към дълготрайния пазар.

Липса на дълготрайни контракти е една от аргументите да се стигне до сегашната рецесия с стойностите, съобщи на собствен ред служебният министър на енергетиката Андрей Живков. " Тази мярка към този момент е подхваната и ние ще я усъвършенстваме - идващия път пуловете ще бъдат разграничени на по-малки мощности  - до 5 мегавата, тъй че повече компании да могат да вземат участие ", изясни Живков.
Задействана към този момент мярка, подхваната съвкупно с Комисията за енергийно и водно контролиране, е и смяна на методиката на стойността на снабдител от последна инстанция. Според енергийния министър тази мярка ще остави действителни пари във компаниите, които не са си намерили снабдител на електрическа енергия. Справките са посочили, че тези компании са над 256 000. Тази методика ще влезе в действие от 1 ноември. По думите на енергийния министър противоречиво все още е наистина ли тези 30 лв. понижение на мегаватчас са задоволителни, " само че в цялост с всички останали ограничения, най-после резултатът ще бъде позитивен. "
Живков рапортува, че към този момент са подхванати и дейности по смяна на разпоредбите за работа на енергийната борса. Взето е било решение да се отстрани финансовата застраховка като обезпечителна мярка за присъединяване на борсата. Също по този начин е почнало разглеждане и на лицензионния режим на лицензиране на търговците. Целта да се избегнат всевъзможни подозрения, че на борсата има търговци, които не са задоволително способени да правят тази работа или да се образува мнение, че там се прави далавера. Ако се върви към краткосрочни ограничения за подкрепяне на бизнеса, те би трябвало да бъдат по-скоро финансови, в сравнение с смяна в някои нормативни документи, смята министър Живков. Според него всяка смяна в нормативните документи изисква задоволително дълго време, тъй че да не може да се реагира бързо.

 

Източник: manager.bg