В Европа се разгаря битка за плана на Ирландия да

...
В Европа се разгаря битка за плана на Ирландия да
Коментари Харесай

Паника сред производителите на алкохол в ЕС

В Европа се разгаря борба за проекта на Ирландия да вкара условие за етикети със здравни предизвестия върху бутилките с вино, бира и спиртни питиета, съобщи Politico.

Европейската комисия позволи на Ирландия да вкара новите етикети. Те ще би трябвало да съдържат здравни предизвестия, сходни на тези върху кутиите с цигари, в които се показва, че използването на алкохол предизвиква чернодробни болести, вреди на нероденото бебе и е директно обвързвана с съдбовни ракови болести.

Планът провокира бурна реакция в Европейски Съюз, където девет държави-членки подадоха възражения, а производителите на питиета го дефинират като офанзива против единния пазар на блока и против умереното пиянство.

Какво се пробва да направи Ирландия - и за какво?

Поставянето на здравни предизвестия върху всички опаковки за алкохолни питиета е последната, най-трудна част от знаковия ирландски Закон за публичното здраве (алкохол) от 2018 година, който има за цел да понижи злоупотребата с алкохол и тежестта, която той постанова на лечебните заведения. Законодателството към този момент вкара минимални цени на продуктите на дребно, което вбеси потребителите, които към този момент не могат да купуват бира и водка на ниски цени.

Ирландските управляващи знаят, че слагането на предизвестия за рак върху всички алкохолни артикули основава комерсиално минно поле, което опълчва ползите на публичното здраве против винопроизводителите, пивоварите и дестилаторите в Европа и света. Това ненапълно изяснява за какво, макар че получи зелена светлина от Брюксел, министърът на опазването на здравето Стивън Донъли към момента не е подписал проектонаредбите, които се уточняват в консултация с основната прокуратура.

След като Донъли предприеме дейности, часовникът ще стартира да отброява минималния тригодишен интервал на обмисляне, преди продуктите за продажба на дребно да стартират да носят предизвестията, като част от дизайна на опаковката или на прикован стикер. Това значи, че препоръчаният нов режим може да влезе в действие най-рано през 2026 година - до момента в който лобирането от страна на промишлеността за питиета може да го забави в допълнение или да го провали напълно.

Какво ще написа на етикетите?

Според проектонаредбите предизвестията за здравето ще бъдат строги. Те ще би трябвало да бъдат изписани с червени основни букви, както да вземем за пример:

„ Пиенето на алкохол води до рак на черния дроб “

Или:

„ Има директна връзка сред алкохола и съдбовните ракови болести “

Пиещите мъчно биха могли да ги пропуснат, изключително като се има поради, че в днешно време те все по-често купуват алкохол в бутилки и кутии в заведенията и супермаркетите, вместо да пият наливна бира в кръчмите или вино на чаша в заведенията за хранене.

Защо европейската алкохолна промишленост е толкоз ядосана?

Предложеното етикетиране е еднакво на дезинформация, оплаква се Еторе Прандини, ръководител на основното италианско земеделско лоби Coldiretti. " Не е почтено алкохолът да се съпоставя с цигарите. Ако се употребява в вярното количество, една чаша на хранене, виното е потребно за здравето ", сподели Прандини.

Улрих Адам от индустриалната лобистка група SpiritsEurope се съгласи, като съобщи, че ирландската скица не прави разлика сред " умерена " и " несъразмерна " консумация на алкохол.

Индустрията за произвеждане на питиета осмива ирландската скица за етикетиране като антиевропейска, като твърди, че тя ще сътвори търговски бариери и ще подкопае общия пазар на Европейски Съюз. Пивоварите на Европа, представляващи 10 000 производители на бира, обявиха, че ограниченията " съставляват забележителна, неоправдана и непропорционална преграда пред свободното придвижване на артикули ".

Ирландските проекти " нанасят удар върху основите на европейската стопанска система и слагат под подозрение свободното придвижване на артикули, като демонтират инструмент, който е дал толкоз доста изгоди на европейците ", съобщи Ламберто Фрескобалди, ръководител на италианската асоциация на винопроизводителите Unione Italiana Vini.

Възможно ли е и други страни от Европейски Съюз да последват образеца на Ирландия?

Ирландия към този момент е минавала по този път: През 2004 година тя стана първата страна на света, която забрани пушенето на закрити работни места, в това число в кръчмите. Ирландия също по този начин наложи най-високите налози в Европейски Съюз, най-строгите условия за опаковките и рестриктивните мерки за продажба на цигари - на всичко това се опълчиха безуспешно кръчмарите и притежателите на магазини, които се подчиниха, откакто бяха застрашени от санкции в размер на 3000 евро.

Министърът на опазването на здравето Донъли твърди, че Ирландия е била водеща в Европа във връзка с тютюна и може да го направи още веднъж във връзка с алкохола. Индустрията се възмущава от всякаква връзка с сполучливата битка с тютюнопушенето. " Производителите на вино считат, че това е офанзива против артикул, който е част от техния метод на живот и част от естественото здравословно хранене ", споделя Кормак Хийли, шеф на Drinks Ireland, главната лобистка група на пивоварите, дестилаторите и дистрибуторите в страната. " Това не е повтаряне на полемиката към тютюна. "

Междувременно критиците на Европейски Съюз предизвестяват, че ирландското законодателство е изпреварило проектите на самата Европейска комисия да предприеме дейности по въпроса.

Съгласно графика, заложен в нейния План за битка с рака, Комисията би трябвало да излезе с предложение за етикетиране на алкохола до края на 2023 година През февруари 2022 година европейските законодатели гласоподаваха срещу включването на предупредителни етикети за алкохол в проекта за битка с рака.

Производителите се тормозят, че други страни - членки на Европейски Съюз, биха могли да последват образеца на Дъблин, като всяка от тях изисква разнообразни етикети, което би нараснало бюрокрацията и разноските.

Може ли ирландският проект да се приложи на процедура?

Въпреки че Министерството на здравеопазването към този момент е изготвило план на точното здравно предизвестие, Хийли предвижда, че нито една ирландска пивоварна или дестилерия няма да го включи в общоприетия си дизайн на опаковката. Това би означавало в Ирландия да има обособени опаковъчни линии за консервирани и бутилирани питиета. Износът, воден от международните марки Guinness и Jameson, е голяма и възходяща част от ирландската промишленост за питиета.

Може ли ирландският проект да се приложи на процедура?

Въпреки че Министерството на здравеопазването към този момент е изготвило план на точното здравно предизвестие, Хийли предвижда, че нито една ирландска пивоварна или дестилерия няма да го включи в общоприетия си дизайн на опаковката. Това би означавало в Ирландия да има обособени опаковъчни линии за консервирани и бутилирани питиета. Износът, воден от международните марки Guinness и Jameson, е голяма и възходяща част от ирландската промишленост за питиета.

" Защо бихте сложили вашия артикул на рафта в американски магазин за търговия на дребно и да сте единственият артикул, върху който има предизвестие за рак? " Хийли сподели, че държавното предизвестие има за цел " да тревожи и плаши ", а не да възпитава.

Министерството на здравеопазването твърди, че задграничните производители няма да бъдат законово задължени да подсигуряват, че здравните предизвестия се появяват на всеки резервоар, предопределен за Ирландия. Отговорността и следствията ще се носят от локалните търговци на дребно, търговци на едро и дистрибутори.

" Не е закононарушение да се внася за продажба в Ирландия алкохолен артикул, който не е екипиран с нужната информация и предизвестия ", споделя министерството в изказване за Politico. " Въпреки това лице, което внася алкохолен артикул, който няма изискваното етикетиране, и продава продукта в Ирландия, без да е сложило изискваната информация и предизвестия, може да бъде преследвано. "

Хийли отхвърли тази концепция като откъсната от действителността. Според него стикерите ще би трябвало да се слагат в чужбина преди изпращането, в противоположен случай получателите ще бъдат принудени да раздират всяка кутия вино и бира в многократна опаковка, което ще ги направи евентуално непродаваеми.

Може ли да бъде спряно?

Ирен Толерет, френски евродепутат от Ренеу и съпредседател на парламентарната интергрупа по въпросите на виното, спиртните питиета и качествените храни, съобщи, че ирландското предложение основава " рисков казус " за здравословното действие на единния пазар и упрекна Комисията, че е пропуснала опцията да му се опълчи. Според нея може да се оправдаят правни дейности.

Италианският външен министър Антонио Таяни пък жигосах ирландския проект като " офанзива " против идентичността и наследството на страната му. " Комисията би трябвало да се намеси и да върне разпоредбите на една страна в сходство с разпоредбите на единния пазар ", съобщи той пред кореспонденти след среща с ирландския външен министър Мишел Мартин в границите на срещата на външните министри на Европейски Съюз в Брюксел тази седмица.

По-рано този месец Таяни прикани Комисията да се намеси по въпроса в Световната комерсиална организация, където страните по нейното съглашение за техническите бариери пред търговията (ТБТ) са задължени да уведомяват за всички наложителни условия за етикетиране, които не се основават на подобаващ интернационален стандарт и могат да обиден търговията на други нейни членове. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР