В Европа натискът върху неваксинираните срещу Ковид-19 расте. Те се

...
В Европа натискът върху неваксинираните срещу Ковид-19 расте. Те се
Коментари Харесай

Расте натискът върху неваксинираните срещу Ковид-19


В Европа натискът върху неимунизираните против Ковид-19 пораства. Те се натъкват на от ден на ден ограничавания. Примери от Гърция, Франция, Испания, Белгия, Португалия и Швейцария:

Протест против наложителните имунизации в Гърция

В Европа неимунизираните против Ковид-19 последователно се натъкват на от ден на ден ограничавания, а по този начин се усилва и натискът за имунизация. Правителствата стигат до извода, че само една по-динамична имунизационна акция може да прекърши надигащата се нова вълна в следствие от Делта разновидността.
Редакцията предлага
Какви са рестриктивните мерки в Гърция?

В Гърция от 13 септември нататък във вътрешните пространства на заведенията за хранене, питейните заведения, кафенетата и нощните клубове ще се позволяват единствено имунизирани и преболедували. Същото важи за достъпа до игрища и спортни зали, като и туристите са длъжни да съблюдават рестриктивните мерки.

От 1 септември в Гърция имунизацията ще бъде наложителна за всички, които работят в системата на опазването на здравето и в аптеките. Който няма документ за най-малко първа доза от ваксина против Ковид-19, ще бъде освободен от работа и няма да получава заплата. Гърция обаче не е първата страна, която вкара това предписание. В Италия то към този момент е в действие: там работещите в здравния бранш са задължени да се имунизират.

В Гърция сега се дискутира и разширение на наложителната имунизация върху други професионални групи: военнослужещите, служителите на реда, пожарникарите, общинските чиновници.. Срещу строгите правила обаче породи и сериозна опозиция: през вчерашния ден единствено в Атина стачкуваха близо 7000 души.

Каква е обстановката във Франция?

Във Франция още преди месец вкараха ограничавания: на културни мероприятия се позволяват само имунизирани, преболедували или хора с настоящ негативен тест. Същото важи и за самолетните полети и пътуването с трен на дълги дистанции. Моловете и заведенията за хранене в страната също изискват показване на здравен паспорт със съответните доказателства, въпреки че не всички наблюдават изключително строго дали условията се съблюдават.

Да средата на месеца всички работещи в лечебните заведения и в домовете за хора в безпомощно положение във Франция също би трябвало наложително да се имунизират. А президентът Макрон даже оповести, че вероятно ще има още ограничавания за неимунизираните. През миналите седмици по-строгите ограничения дадоха сериозен подтик на имунизациите. Те провокираха и улични митинги, само че съгласно допитванията множеството французи поддържат имунизациите.

Мерките в Белгия и Швейцария

В Белгия 68,4% от хората към този момент са имунизирани, само че сред обособените райони към момента има огромни разлики. Във Фландрия и Валония броят на имунизираните е висок, в Брюксел обаче на имунизация са се положили едвам 54 на 100 от хората. Ето за какво облекченията, които влизат в действие от 1 сепетмври, няма да важат напълно за Брюксел, където кафенетата и заведенията за хранене са длъжни да затварят по-рано от нормалното. Властите се надяват, че това ще усили мотивацията на хората да се имунизират. Дори се разисква налагането на възбрана за посещаване на ресторант от неимунизирани.

В Швейцария хората без имунизация също нямат достъп до огромна част от публичния живот. От на следващия ден всички, които желаят да посетят ресторант, бар, фитнес-студио, музей, зоопарк, концерт, спектакъл или кино, са длъжни да показват документ, че са имунизирани, преболедували или имат настоящ негативен тест. Това важи единствено за закритите пространства. Същевременно Швейцария анулира безплатните Ковид-тестове. От октомври нататък всеки, който се подлага на тест за зараза с ковид, ще носи самичък разноските за това. Подобно: от 11 октомври бързите проби за определяне на зараза с ковид към този момент няма да са безвъзмездни.

Как е в Испания и Португалия?

Испания е измежду страните с най-голям коефициент имунизирани в Европейски Съюз - 67%. В тази страна има една специфичност: доста младежи се боят да не заразят по-възрастните рискови групи и по тази причина бързат да се имунизират. Поради високата безработица в Испания много младежи са принудени да живеят в общи семейства с по-възрастните генерации.

В Португалия също към този момент са имунизирани 67% от хората. Някои наблюдаващи считат, че желанието на хората да се ваксинират внезапно се е нараснало след опустошителния растеж на новите болести и смъртните случаи при започване на годината. В районите с най-опасна пандемична конюнктура португалците също вкараха обвързване да се показва имунизационен паспорт при влизане в закрити пространства като заведения за хранене или публични здания.

Само за съпоставяне: в Съединени американски щати към този момент изцяло имунизирани са над 170 милиона души или 53% от популацията.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР