В Европа и САЩ харчат най-много за жилище. Българите обаче

...
В Европа и САЩ харчат най-много за жилище. Българите обаче
Коментари Харесай

В Европа и САЩ харчат за жилище, ние – за храна

В Европа и Съединени американски щати харчат най-вече за жилище. Българите обаче харчим най-вече за храна. Това излиза наяве от съпоставяне на статистиките за потребителските разноски.

В България разноските на семействата за храна постоянно са били най-високите от всички. Но в изискванията на пандемията, а и по-късно при пика на инфлацията те се усилиха още повече, надминавайки 30%. През последното тримесечие на 2023 г. за първи път от години насам паднаха под тази граница и са 29,9%
Разпределението на потребителските разноски в Европейски Съюз и Съединени американски щати е съвсем обърнато –
там преди всичко са парите, давани за жилището.

Средният за Европейски Съюз дял на разноските за храна се движи към 15% през последните години. По-висок е само в страните от Централна и Източна Европа. Но и там като се изключи Румъния постоянно е бил най-малко с към 5 процентни пункта по-нисък, в сравнение с в България. Това разкрива „ 24 часа “.

През последните десетилетия в Съединени американски щати този дял постоянно се е движел към 40%. Средната месечна сума е 1000 $, а за хората, които живеят чартърен – 808 $. Това е разследване от обстоятелството, че 66% от американците заплащат ипотека за дома си и тя усилва мощно тези разноски.  В Европейски Съюз за жилището отиват 25-26% от парите.

В България делът на разноските за обзавеждане и поддръжка на дома е 4,7%. Като се прибавят и парите за сметки за вода, ток, отопление, този % се подвига на 16,1 на 100, а
сумата набъбва  до 849 лв.
У нас тези разноски се покачват в последно време и като безспорна сума, и като дял от общите. Преди пандемията делът им беше към 3,5%, само че когато хората останаха по домовете си през 2020 година, незабавно скочи на 4% и продължи да се усилва и по-късно поради повишението на енергийните цени.

Нещо сходно се случва и парите за облекло и обувки. През 2019 година българското домакинство харчеше приблизително сред 91 и 95 лв. на тримесечие, с цел да се облече и обуе. Но в изискванията на пандемия, когато събирането на обществени места бе лимитирано, тази сума падна на 66 лева Впоследствие стартира да се усилва и сега е 220 лева на тримесечие.

В структурата на разноските също се усили – от 3,3-3,5% по време на пандемията на 4,2% в този момент.

Но това е въпреки всичко по-малко, в сравнение с в някои други европейски страни. В Естония 7% от общите разноски са за облекло, а в Италия и Португалия отделят 6%, освен това те са по-високи и като безспорна сума.

Американците дават 3,1% от парите си за дрехи и обувки и съгласно тяхната статистика този % не се е трансформирал значително от десетилетия. Обяснението е в много ниските цени на тези артикули на американския пазар. Пазаруването онлайн също способства за евтини артикули.

Източник: 24 часа
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР