В Етнографския музей в Пловдив ще бъде открита изложбата Гривни

...
В Етнографския музей в Пловдив ще бъде открита изложбата Гривни
Коментари Харесай

Етнографският музей в Пловдив показва златарски техники

В Етнографския музей в Пловдив ще бъде открита изложбата „ Гривни дрънкат под възглаве ”, проведена взаимно с  Етнографския музей навън „ Етър “  в Габрово.  Изложбата показва характерните принадлежности и модели  с обичайните техники, употребявани в златарството.  Насочва поглед  и към дюкмеджиите -  майстори на произведения от олово, мед, бронз, месинг и други неблагородни метали.  Показва и  присъщата за Габровско женска сукманена носия със сокайното забраждане.  Могат да се видят и направени от куюмджиите изящни ритуални произведения,  употребявани в християнското свещенодействие, както и повлияните от западната мода първокласни предмети на бита. 

През Възраждането куюмджийството е един от най-престижните занаяти у нас.  Наред със свещениците, учителите и другите първенци на общността са почитани работещите с благородни метали – златари и дюкмеджийството– един малко познато през днешния ден, само че известен в предишното поминък за направа на по-евтини железни предмети. Изработвани са произведения за домашни потребности (дръжки и резета за порти и прозорци, барутници, оловни павурчета за ракия, светилници и др.); за занаятчийски използва – модели на куюмджийски произведения, дивити, пиринчени дръжки за ножове, дюлгерски отвеси, везни за кантари, печати на църкви и така нататък и украшения – пръстени, гривни, чапрази, обеци (основно от мед, бронз, месинг).

Куюмджиите са създателите на украшения за декорация на човешкото тяло, само че демонстрират гения си и при изработването на църковната утвар и първокласни произведения за бита. Най-различни по предопределение и тип са накитите, които допълват обичайния костюм. Но с изключение на като декорация, те са и апотропеите, които имат чудодейна мощ да пазят притежателката си от неприятен взор, да отклоняват злите мисли и да ù подсигуряват здраве и благоденствие. Накит се подарява на определената булка, той е обществения индикатор от какво семейство идва и в какво отива.  За по-любознателните гости в изложбата е включена любопитна информация за смисъла и ролята на накитите в националните обичаи, за традиции и вярвания; за историята на занаята; за метода, по който куюмджиите са търгували или рекламирали стоката си.
Специален модул, отдаден на децата, им дава опция да се срещнат със занаята, като се забавляват и играят. Видеоматериали показват забавни тематични презентации, като да вземем за пример „ Как се гласи сокай ” и „ Основни техники в производството на произведения ” и др
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР