В естествен процес според учениА-76 е с площ 4320 квадратни

...
В естествен процес според учениА-76 е с площ 4320 квадратни
Коментари Харесай

Айсберг колкото Ню Йорк се откъсна от Антарктида

В натурален развой съгласно учени
А-76 е с повърхност 4320 квадратни километра

Беше открит от Европейската галактическа организация на 14 май

Западните елементи на континента губят към 159 милиарда тона лед годишно

Наречен A-76, най-големият прочут в историята айсберг с повърхност от 4 320 квадратни километра се откъсна от ледения шелф Ronne в морето Уедъл в Антарктида и беше открит от Европейската галактическа организация на 14 май.

Айсбергите се откъсват естествено от Антарктида в океана. Учените обаче са скептични към ролята на провокираните от индивида климатични промени в този случай.

“Основното обръщение е, че е част от естествения цикъл”, споделя Алекс Бризбърн, експерт по леда от Британската самодейност за наблюдаване на Антарктика.

Континентът е разграничен на две неравномерни елементи от Трансантарктическите планини, които са с дължина 3500 километра. По-малката повърхност на запад съдържа задоволително лед, с цел да увеличи равнището на морето с към пет метра. В наши дни спътниците демонстрират солидни ледници, движещи се към брега. Неотдавнашен обзор - пробата за съпоставяне на всеобщия баланс на ледената завивка - сподели, че от 2012 до 2017 година западните елементи на Антарктида губят към 159 милиарда тона лед годишно, повече от два пъти повече от началото на 2000-те.

“В дълбокият подтекст на нещата това не е нещо нищожно. Разбира се, това е еволюция на ледения шелф”, споделя Марк Дринкуотър от Европейската галактическа организация.

Леденият шелф Ronne е в релативно “стабилно състояние”, като продължава да се уголемява макар загубата на айсберг с сходни размери.

Едно от най-значимите събития на обособяване е през 1986 година, като три айсберга, A-22, A-23 и A-24 - с обща повърхност близо 11 000 квадратни километра - се откъснаха от шелфа, последвани от по-малки през 1998, 2000 и 2015 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР