В есенните месеци, когато през нощта често се случва температурите

...
В есенните месеци, когато през нощта често се случва температурите
Коментари Харесай

Защо се запотяват фаровете?

В есенните месеци, когато през нощта постоянно се случва температурите да спаднат внезапно, по купетата на колите се образува конденз. Той се натрупва върху прозорците и предния похлупак, а в някои случаи наличието му става видимо в блоковете на фаровете, зад защитното пластмасово стъкло. Понякога наподобява на замъгляване, написа automedia.investor.bg. Случва се капките да се стичат надолу, с цел да образуват дребни петна вътре. Защо фаровете са обект на този резултат и какви неизправности демонстрира кондензацията?

Кондензът не би трябвало да се натрупва в работещите фарове. Въпреки че водата в тях се образува от въздуха, когато крушките се включат, тя още веднъж стартира да се трансформира в пара. Факт е, че всички фарове се нагряват доста по време на работа и колкото по-мощни са лампите, толкоз по-висока е температурата в кутията. В рамките на минута или две, мощен източник на радиация основава зона с нараснало налягане вътре в корпуса на фара и разширеният въздух излиза, вземайки със себе си и водни пари.

Конструктивно фаровете имат специфичен режим на налягане вътре в тях, което предотвратява образуването на огромно количество конденз. Върху корпуса на всеки фар има вентили за равнене на налягането. Основната им характерност е, че не разрешават да се образуват условия за настъпване на точката на оросяване. Те не разрешават всмукването на въздух, само че го освобождават, когато се доближи избран предел. По този метод техническият блок остава затворен от прахуляк и нечистотия, а достъпът до водни пари е редуциран до най-малко. Кондензът се появява основно от външната страна на стъклото.

По-старите коли имат друг дизайн на фаровете. Температурата от лампите е била малко по-ниска, заради което точката на оросяване може да възникне в студено време по време на шофиране, като постъпващият леден въздух води до формиране на петна. Тялото на тези фарове е имало дренажен отвор, през който изтича кондензираната вода. Това не е пречело на придвижването на автомобила и работата на осветителната система, само че последователно прахът навлиза в корпуса, утаявайки се върху стъклото от вътрешната страна.

Въпреки това, когато възникне нередовност, замъгляването става толкоз мощно, че попречва лъчите да осветяват в близост. Най-често повода за неизправността се крие в запушването на вентилационните отвори с нечистотия. Освен това се случва корпусът на фаровете да е напукан или защитното стъкло извън да е развалено. След това циркулацията на въздуха се нарушава и във фара се натрупва свръхналягане по време на цикли на нагряване и изстудяване на въздуха.

Образуването на точка на оросяване вътре в кутията се случва когато и да е според от температурата на околната среда, от нейната лична температура и от влажността. В резултат на това лидерът вижда нарушаване на потока светлина в капките от утаения кондензат и вижда по какъв начин лъчите се пречупват и разпръскват по страните. Тези фарове могат да заслепят насрещните водачи и не трябва да шофирате с такива недостатъци.

Замъгляването се появява също и когато фарът не е инсталиран вярно. Неквалифицирани майстори нарушават целостта на кутията и разрешават навлизането на непотребен въздух. Същият резултат може да възникне, в случай че лидерът при промяна на крушка не увие компактно капака или погрешно сложи защитната гумена лента на задната част на фара. Крушките, които се намокрят от конденз, не работят дълго време.

Трябва да сте доста деликатни по отношение на фаровете, когато миете двигателното поделение. Водна бликам е в положение да раздра или откъсне капака за промяна на крушките или някои уплътнения и водата ще нахлуе в тялото. Водата затваря контактите, води до формиране на наслойка по електродите, вследствие на което работата на фаровете се нарушава и те стартират да не светят добре. А скоро изгарят и крушките.

По принцип появяването на конденз по време на шофиране е признак на нередовност, която би трябвало да бъде отстранена. Понякога повредата може да бъде незабележима и мъчно да се поддаде на ремонт. В подобен случай ще би трябвало да промените целия фар.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР