В Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града

...
В Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града
Коментари Харесай

Упойки от Средновековието показват на изложба в Пловдив

В Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града могат да прегледат изложбата „ Средновековният храм – амбулатория на душата и тялото ", един план на Музея на медицината към Медицински университет – Пловдив в партньорство с Община Пловдив и Общински институт „ Старинен Пловдив ". Това оповестиха от образователното заведение.

В неповторимата галерия са показани икони на светци-лечители, феодален стенна живопис с изображение на Гален, талисмани за здраве, средновековни медицински принадлежности, лекарствени и ботанически рисунки на лечебни растения.

„ Тогава, с цел да се извърши една обикновена хирургична намеса, пациентите са приемали нормално отвари от лечебни растения, които са имали свойства да потискат за малко болката. Така е било допустимо да се извърши лечебна намеса. ", описа шефът на Музея на медицината проф. доктор Георги Томов.

Специален акцент е палеоантропологичната колекция с мостри от средновековния некропол към Епископската базилика на Филипопол, която споделя по какъв начин е живял и от какво е боледувал индивидът през Средновековието.

При откриването, публиката се наслаждения на интерактивна компилация от галерия, просветителни лекции, музикални осъществявания и дегустация на средновековна кухня.

Лектори на събитието бяха доцент Елена Кантарева-Дечева, която описа забавни обстоятелства за подовите мозайки от Епископската базилика на Филипопол, чиято реституция тя управлява от първия до последния ден, а проф. Томов показа любопитни и малко известни обстоятелства за средновековната медицина в града и района.

„ Идеята за тази галерия постоянно е била на дневен ред, само че опцията да използваме Епископската базилика като място, с цел да осъществяваме тази галерия, завърши концепцията ни ", съобщи ръководителят на катедра „ Медицинска биология " в МУ-Пловдив проф. доктор Виктория Сарафян.

Средновековна църковно-славянска и византийска музика звуча в осъществяване на камерен мъжки хор в неповторимата атмосфера на Епископската базилика, а гостите пробваха неповторими средновековни питиета и храни, приготвени и показани от културолога Петя Крушева. 

Изложбата може да бъде прегледана до 9 октомври.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР