В енергетиката у нас има "триглав змей", който ограбва труда

...
В енергетиката у нас има "триглав змей", който ограбва труда
Коментари Харесай

Васил Велев: В българската енергетика има триглав змей

В енергетиката у нас има "триглав дракон ", който ограбва труда на хората. Първата глава на този "триглав дракон " е Българският енергиен холдинг (БЕХ), който лимитира предлагането.

Втората глава са група компании, които медиите свързват с Христо Ковачки, който е най-големият частен състезател на борсата. Третата глава са американските централи, и като прибавим и незадоволителната съгласуваност, сега ние сме изолиран остров – не можем да продаваме и купуваме на пазара ден напред. Това разрешава на локалните играчи да манипулират пазара, разяснява Васил Велев, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в предаването "Светът е бизнес " с водещ Ивайло Лаков.

"За предходната година сме с втората най-скъпа сила за промишлеността, като се вземат поради доплащанията за американските централи. Това е за пазара ден напред. За България за предходната година междинната стойност е 47.46 евро. Към нея прибавяме 10.70 евро и стават 58.16 евро ".

"Въпросните централи имат неприемлива, непозволена държавна помощ. Когато има дефицит на потенциал, се прави механизъм за такива. Провежда се търг. Който даде най-ниска цена, получава държавна помощ. Тези централи би трябвало да вземат участие в търгове за потенциали ", посочи гостът.

Васил Велев взе отношение и по тематиката за предложенията на работодателите в четири съществени посоки: Бизнес среда и стопанска система, енергетика, демография, обучение, пазар на труда и трудова миграция, политики за обществена отбрана.

"Вече направихме две срещи с екип, управителен от вицепремиера Томислав Дончев. До края на месеца можем да имаме подписано национално съглашение ".
Най-острите проблеми са дефицитът на човешки запаси и скъпата сила, уточни Велев.

"Поколенията, родени след началото на измененията, са с 50 хиляди по-малобройни. Нямаме сфера, в която да има остатък - на всички места има недостиг ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР