В емоционална реч пред британския парламент в Лондон украинският президент

...
В емоционална реч пред британския парламент в Лондон украинският президент
Коментари Харесай

Зеленски в Лондон: "Имаме свобода, дайте ни крила да я защитим"

В прочувствена тирада пред английския парламент в Лондон украинският президент Володимир Зеленски прикани съдружниците да дадат съвременни самолети.

Зеленски сподели пред английските депутати в сряда, че ще направи всичко допустимо, с цел да убеди света да даде на Украйна съвременни самолети, с цел да помогне на силите му да победят Русия. " Ние... ще създадем всичко допустимо и невероятно, с цел да накараме света да ни даде съвременни самолети, с цел да дадем опция и да защитим водачите, които ще ни пазят ", сподели Зеленски пред стотици депутати в Уестминстър Хол в Лондон.

За да подчертае настояването си украинският президент подари на английския парламент украински пилотски шлем, добавяйки " имаме независимост, дайте ни крила да я защитим ".

Зеленски загатна, че английският монарх крал Чарлз е бил подготвен водач на реактивен аероплан и сподели, че в Украйна всички бойни водачи се считат за крале, " тъй като са толкоз малко, толкоз са скъпи ".

Западните страни до момента се въздържаха да дават самолети или други оръжия, способни да поразяват надълбоко в Русия, а обещанието на Англия за образование на водачи няма периоди и не е обвързвано с изпращане на изтребители.

Но това наподобява алармира за забележителна смяна в поддръжката и може да проправи пътя за други страни да изпратят самолети, написа Ройтерс.

Зеленски сподели преди две години, че е напуснал английския парламент, благодарейки на депутатите за вкусния британски чай. Сега той добави, че има намерение да си тръгне с " благодаря авансово за мощните британски самолети ".

Посрещнат от Сунак на стълбите на премиерския офис на " Даунинг стрийт 10 " под овации на натрупали се хора, Зеленски благодари на Англия за поддръжката й " от първите дни на пълномащабното навлизане ".

По-късно Сунак се появи в Народното събрание, където сподели на депутатите, че Англия ще даде на Украйна нужната поддръжка, " с цел да обезпечи решителна военна победа на бойното поле тази година ".

 Британският министър председател Руши Сунак и Зеленски вървят към
© Reuters

Британският министър председател Руши Сунак и Зеленски вървят към " Даунинг стрийт 10 ". Сунак отиде персонално на летището, с цел да посрещне украинския президент, който дойде с боен аероплан

Киев заприказва за приемането на западни самолети, незабавно щом получи заричане от Германия и още 10 страни да изпратят съвременни танкове " Леопард 2 ", " Чалинджър " и " Ейбрамс " през януари.

 Съединени американски щати изпращат 31 танка Съединени американски щати изпращат 31 танка " Ейбрамс " в Украйна, тя към този момент желае изтребители

Съюзниците обаче реагираха спорно, като Франция и Нидерландия не изключиха изпращането на бойни самолети на Украйна, до момента в който Съединени американски щати, Германия и Англия обявиха, че това не може да стане. Лондон изясни, че настояването не е практично, защото подготовката на украинските водачи да летят на западни изтребители ще отнеме месеци и няма да има стойност за обезпечаването на превес във войната.

Според медийни изявления от Лондон, където беседва с премиера Риши Сунак и крал Чарлз Трети посети лагер за образование на украински бойци, Зеленски ще замине за Париж. Очаква се той да бъде в четвъртък следобяд в Брюксел, където е поканен да взе участие персонални в изключителната среща на върха на Европейски Съюз, на която една от основните тематики е войната в Украйна.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР