В емоционална реч на предизборна среща в Каолиново председателят на

...
В емоционална реч на предизборна среща в Каолиново председателят на
Коментари Харесай

Карадайъ с емоционална реч: Политиката с омраза не може да се прави

В прочувствена тирада на предизборна среща в Каолиново ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ изрази отвращение от властващото сега в българската политика опълчване, каквото съвсем не е имало в историята на българската народна власт.

„ През 1989 година българската народна власт потегли от този площад в Каолиново. Както и кметът означи през днешния ден, в случай че ние от този площад в този момент представяме претенденти за народни представители в демократична България, да бъдат избирани по либерален път, то на този площад преди 33 години се стреляше “, напомни Карадайъ събитията от така наречен „ възродителен развой “.

„ Този площад вие в Каолиново, в Делиормана, ние в България платихме доста висока цена, с цел да дойдат демокрацията и свободата в България. Затова ние сме длъжни да бъдем гарантите и бранителите на демокрацията и свободата в България, и ще бъдем такива “, даде обещание водачът на Движение за права и свободи.

Той напомни, че когато падна комунистическия режим Движение за права и свободи бе първата партия, която се записва в България. „ И напълно естествено е кметът да споделя, че към този момент 32 години Движение за права и свободи е единствената партия в общината. И по този начин би трябвало да бъде. Всички сътрудници преди мен говореха с грижа за хората, за бъдещето на всички български жители, с грижа за нашата татковина, с грижа за нашите деца и внуци. Така докарахме демокрацията “, сподели Мустафа Карадайъ.

Той призна, че е изгубено време и че е трябвало да се основат тези стопански условия в България, оня висок витален стандарт, че жителите на страната да останат в нея. Да не се случва както в 1989 година, когато 360 хиляди души са били експулсирани от страната, или както при започване на 90-те години, когато също толкоз са се ориентирали към чужбина. А и през днешния ден на година над 50 хиляди напущат България, разкри Мустафа Карадайъ.

„ Трябваше да създадем тези естествени стопански условия, да имаме заслужен живот, оня стандарт на живот, с цел да няма потребност да търсим прехранване в чужбина. За това още 1991 година нашият почетен ръководител доктор Ахмед Доган начерта целите на България. Каза: „ Мястото на България е в Европейския съюз, само че пътят към Европейски Съюз минава през участието в НАТО. " Тогава другите партии не бяха съгласни, положихме доста старания с цел да стигнем до единодушие на политическите сили за участието в НАТО. Много сложен път “, спомни си Карадайъ.

Той описа по какъв начин страната ни е подала заявките за участие в Европейски Съюз и НАТО, и по какъв начин сме влезнали в двете организации когато Движение за права и свободи беше в ръководството на страната. „ Поставихме България на релсите да се развива ускорено. На ценностно-политическия избор който ние направихме. И НАТО, и Европейски Съюз са ценностни съюзи, без народна власт няма по какъв начин да бъдем членове на НАТО и Европейски Съюз. Затова, като докарахме демокрацията в България, за ускорено икономическо развиване сложихме релсите на НАТО и на Европейски Съюз “, сподели водачът на Движение за права и свободи.

Двадесетте години до от 1989 до 2009 са минали при доста страдания и ограничения. „ След 2009 ние българските жители може би взехме решение, че демокрацията е даденост и няма потребност да се грижим за нея.

Обаче през 2009 година в българския политически живот се настаниха омразата, опълчването, разделянето и арогантността “, възмути се ръководителят на Движението и добави, че са почнали да се разрушават държавността и демокрацията, и се е стигнало до 2016 година, когато Движение за права и свободи трябваше да стартира да приканва за възобновяване нормалността в България.

„ Мотото ни беше: „ Да възстановим демокрацията! Да възстановим държавността! “ От 2016 година наша цел е възобновяване на държавността, което значи разговор сред институциите, сред политическите партии, сред парламентарните групи, сред ръководещи и съпротива, сред политиците и хората, разговор сред институциите. Диалогът значи нормалност.

През 2017 година, когато включиха националистите във властта, тогава взехме решение за ремонт на модела ГЕРБ, на модела на омразата, разделянето, опълчването, арогантността, налагането от позицията на силата “, недоволства Мустафа Карадайъ, за който от съществена значимост са „ спазването на правата и свободите на хората, и несъмнено законите “.

„ Така се стигна до 2020 когато стартира политическата рецесия. Имаше едни митинги – хората стачкуваха, желаеха смяна. Да, и ние искахме тази смяна много преди този момент. И в един миг какво се получи? Дойдоха през избори едно инцидентни минувачи, които не познават проблемите на хората. Казаха ремонт на модела ГЕРБ. Чули го отнякъде. Но за тях какво представляваше? Смяната на ГЕРБ представляваше реваншизъм ненавист опълчване разделяне, червени линии “, сподели Карадайъ и попита дали това не е същият модел, само че с други реализатори, още по-лоша версия на модела ГЕРБ, поради което ръководещите са се самосвалили.

„ Политика и ръководство с ненавист не може да се прави, няма разцвет в разединено общество. Ние го знаем от историята. От там си учим уроците. Демокрацията значи права и свободи, и закони. Просперитет има единствено в обединено общество. Демокрацията значи правила, свободи и закони. А не някой да си разрешава да пристигна да узурпира властта посредством нарушаване на конституцията.

И нарушаването на конституцията и законите на страната да ги показва като национализъм надали не. Клетвопрестъпничеството да го показва като подвиг. А лъжата да стане норма на ръководство “, изясни Мустафа Карадайъ.

Според него през днешния ден живеем в голям брой рецесии – икономическа, обществена, коронавирус, енергийна, само че има и друга рецесия - „ комшията гори “, което усложнява обстановката. А най-голямата рецесия е политическата. „ Ние сме от 13 години в политическа рецесия. 2009 пристигна едно ръководство, не изкара цялостен мандат, идващото, което пристигна, беше към година и половина, идващото отново не изкара цялостен мандат. Търпяхме дълго време с цел да стигнем до 2021-ва – три избора подред и едни шмекери, и едни лъжци които не познават България да имат опцията да се настанят във властта с неистина и нарушение на закони “, разгневи се водачът на Движение за права и свободи.

 

 

Според него „ този разкош не можем да си го позволим повече “. Без да се реши политическата рецесия, няма по какъв начин да се решат другите рецесии. „ Дошло е време да кажем: „ Безкрайно самообладание няма “. Дойде време за обединяване, пристигна време да кажем: „ Стоп на омразата, разделянето и опълчването. “ Ние там ви изпращаме, с цел да сте в помощ на хората и бизнеса, и с цел да се развива страната, а не да се карате и да чертаете разграничителни линии “, предизвести Карадайъ.

„ Движение за права и свободи е номер едно от позиция на експертиза и на опит. Ключът за решаването на проблемите отново е Движение за права и свободи. И друга сентенция: „ Всевишният дава, само че в кошара не вкарва. “ Ние имаме шанса и шанса да сме номер едно. Да си свършим работата и да имаме трима народни представители, дано да изпреварим Търговище, и Шумен да е номер едно, тъй като съм лидер на шуменската листа “, обърна се ръководителят на Движение за права и свободи към хората.
 Избори за Народно заседание на 02.10.2022 година Платено наличие. Купуването и продаването на гласове е закононарушение.
ЧЕТЕТЕ ОЩЕ
ТЕМА преди 20 часа 1030 преди 21 часа 612 преди 21 часа 729
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР