В експеримент, целящ да разреши загадката на квантовата гравитация, датски

...
В експеримент, целящ да разреши загадката на квантовата гравитация, датски
Коментари Харесай

Учени поставиха хиляди капани за неутрино на Южния полюс

В опит, целящ да позволи загадката на квантовата гравитация , датски учени от института " Нилс Бор " към университета на Копенхаген са " заложили клопки " за неутрино на Южния полюс, оповестява уеб сайтът на образователното заведение. 

За задачите на проучването експертите са сложи няколко хиляди датчика наоколо до полюса. " Ловът " на неутрино ще им помогне да открият дали на Земята съществува квантова гравитация. 

" Ако, както считаме, квантовата гравитация в действителност съществува, това ще ни разреши да обединим двата свята в сегашната физика. Днес класическата физика разказва явленията в нашата нормална среда, като да вземем за пример гравитацията, до момента в който атомният свят може да бъде разказан единствено благодарение на квантовата механика. Съгласуването на квантовата доктрина с гравитацията остава едно от главните провокации на фундаменталната физика ", пишат откривателите в сп. " Нейчър физикс ".

Тъй като няма електрически заряд и съвсем никаква маса, неутриното не се въздейства от електромагнитните и мощните нуклеарни взаимоотношения . Това разрешава на частицата да пътува милиарди светлинни години през Вселената в първичното си положение.

Ключовият въпрос е дали свойствата на неутриното фактически се резервират при пътуването на огромни дистанции или въпреки всичко настъпват незначителни промени.

Учените считат, че даже дребни промени в характерностите на тези неуловими частици могат да ги насочат към съществуването на квантова гравитация. Само бъдещи опити обаче могат да потвърдят или опровергаят тази доктрина.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР