В ексклузивно интервю бившият пакистански министър-председател Имран Хан разговаря с

...
В ексклузивно интервю бившият пакистански министър-председател Имран Хан разговаря с
Коментари Харесай

Имран Хан: Противопоставянето на американската политика доведе до свалянето ми от власт

В извънредно изявление някогашният пакистански министър-председател Имран Хан беседва с „ Нюзуик “ за злокобния път, по който върви страната, която в миналото е управлявал, за задълбочаващите се правни проблеми и за ролята, която съгласно него са изиграли Съединените щати при свалянето му от власт преди повече от година.


Тъй като нуклеарната страна с население от близо 250 милиона души е затънала в стопански и политически разтърсвания, спорните разкази за сагата на Хан заплашват да избутат Пакистан на ръба.

„ Нюзуик “ за повторно интервюира крикет звездата, трансформирал се в политик, който оглавява партията PTI, откакто беседва с него през септември 2021 година по време на премиерския му мандат. През април идната година той се сблъска с избор на съмнение, който го изтласка от властта, което беше последвано от голям брой обвинявания, повдигнати против него при ръководството на сегашния министър-председател Шахбаз Шариф.

Днес Хан значително е затворен в резиденцията си в Лахор, до момента в който е пуснат под гаранция от следващите правосъдни съвещания по обвинявания, вариращи от корупция до тероризъм и даже ликвидиране. Относно всички случаи той твърди, че е почтен, и упреква администрацията на Шариф, дружно с авторитетните въоръжени сили, че организират съгласувана акция за заглушаването му, защото през октомври предстоят избори.

Хан твърди, че заговорът е почнал, до момента в който е бил на поста си, защото съгласно него политическите сили в Пакистан са повлияли на Вашингтон да показа Хан като зложелател на Съединени американски щати. Макар да отхвърля тази характерност на възгледите си, той упреква Запада в двойни стандарти и пази личната си политика на необвързаност в интернационалните връзки, даже и да счита, че в последна сметка тя е помогнала за отстраняването му от поста и за началото на дълъг, възходящ лист от проблеми.

„ Това, от което Пакистан обезверено се нуждае, е непоклатимост. За да има непоклатимост, Пакистан би трябвало да остане отвън всевъзможни спорове. Защото войната против тероризма, към която се причисли Пакистан - на която, апропо, се противопоставих - беше нелепа, както и да се присъединим към войната против тероризма на Съединени американски щати, единствено тъй като през 80-те години бяхме обучили муджахидините да се борят със Съветския съюз. Борбата с тях се смяташе за джихад и джихадът се възхваляваше, а ние обучавахме хора на джихад, с цел да водят партизанска война против Съветския съюз “, сподели Хан.

По думите му в тази война против тероризма са починали 80 000 пакистанци. И над 100 милиарда $ са били изгубени за стопанската система, тъй като в цялата страна са се правили самоубийствени атентати, бомбени набези.

„ Така че по това време се противопоставих на това. И мисля, че това също можеше да се смята за антиамериканско. Защото по някаква причина, в случай че не си склонен с външната политика на Съединени американски щати, ставаш антиамериканец “, уверен е Имран Хан.

„ Населението ни към този момент е съвсем 250 милиона души, от които над 100 милиона са уязвими, 50 милиона са под прага на бедността. Това, от което Пакистан се нуждае, е непоклатимост, търговия със съседите, мир в Афганистан, с цел да може да се търгува с централноазиатските страни, които могат да стигнат през Пакистан до Индийския океан “, сподели още някогашният министър председател.

Според него в този момент страната е изправена пред това или да организира свободни и почтени избори и да върви към народна власт, господство на закона и мощни демократични институции, или да се насочи към това, към което се е насочила сега, което всъщност е тоталитарна страна. „ Сега се насочваме към тези тъмни епохи на военно състояние, в които няма съществени права “, заключи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР