В екшън между полиция и протестиращи прерасна протеста на миньорите

...
В екшън между полиция и протестиращи прерасна протеста на миньорите
Коментари Харесай

Чувал с въглища предизвика страховит екшън на протеста на миньорите в София

В екшън сред полиция и протестиращи прерасна митинга на миньорите от „ Марица Изток” в София, оповестява Канал 3. Напрежението се повиши, когато протестиращ изиска да изсипе чувал с въглища пред Министерството на енергетиката. Полицията се опита да разблъска тълпата, само че срещна отпор. Наложи се президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов да укротява пристрастеностите.
Миньорите се събраха на пл. „ Ал. Батенберг”, откъдето стигнаха до Министерството на енергетиката.



„ Тук сме, тъй като желаеме увеличение цената на въглищата и да защитим „ Марица Изток”, с цел да продължи да съществува предприятието”, споделя Иван Манев, който работи в предприятието.
Председателят на миньорската федерация към КТ " Подкрепа " Владимир Топалов, изясни, че предприятието обезпечава към 40% от енергетиката на страната. Липсата на поръчител за съществуването му обаче може да докара до риск за сигурността на България, което не би трябвало да се позволява.
„ В момента един звук въглища естествен е 17.50 лева Ние желаеме сега той да стане 18.50 лева, от 1 октомври да го увеличим с още 1 лев. Само за съпоставяне един звук пясък, който е от реката коства 22 лева”, изясни Топалов.
Той не е склонен и с изказванието на енергийния министър Теменужка Петкова, че това ще докара до скок в цената на тока. Топалов обърна и внимание на новите стандарти по, които ще би трябвало да работят централите от 2020 година. Според него ще се стигне всеобщ банкрут на въгледобивните предприятия, тъй като няма да могат да отговорят на тях.

„ Във всеки случай ще се опитаме да поговорим с мир. Това през днешния ден е полумир. Проблемът е доста сериозен в случай че влезем в него. Той се състои в това, че мини „ Марица Изток” продава въглища към себестойността си, малко от горната страна, малко изпод и по този метод субсидират енергетиката по този начин да се каже по веригата нататък. Проблемът би бил по-малък в случай че балансите излизаха, но те не излизат, тъй като в мини „ Марица Изток” се работи с извънредно остаряла техника, в доста неприятни условия на труд”, сподели Димитър Манолов.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР