В екипа ми имаше сериозен спор, че основното образование е

...
В екипа ми имаше сериозен спор, че основното образование е
Коментари Харесай

Томислав Дончев обясни защо и средното образование трябва да стане задължително

В екипа ми имаше сериозен спор, че главното обучение е ниска цел и че междинното обучение също би трябвало да стане наложително. Аргументите са доста. Буквално след няколко години един некултурен човек или човек с начално обучение няма да има никакъв късмет на трудовия пазар и в живота. Неграмотният няма да може да бъде пълновръстен член на обществото, съобщи Блиц.

Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия вицепремиерът Томислав Дончев, който разяснява своето предложение основното обучение да стане наложително.  " Конституцията би трябвало да се промени за тази цел. Тук е главният въпрос - по какъв начин тъкмо би трябвало да се случи това, с цел да няма нарушение на законите. Само е смяна на Конституцията ми е ясно, че няма да стане. Държавата би трябвало да продължи да извършва поетите задължения и ограниченията, които подхваща. Всеки ден групите обикалят домовете и изясняват за какво би трябвало да се върви на учебно заведение. В множеството случаи децата желаят да вървят на учебно заведение, само че фамилиите им меко казано не ги поддържат. В случая би трябвало да се ползва и моркова, и тоягата. Аз съм наясно, че единствено с санкции няма да се трансформират нещата. Трябва да се постановат наказания и на тези, които нямат главно обучение. Образованието в България е гратис.

За всички тези, които настояват, че нямат пари, с цел да пуснат децата си на учебно заведение, също са взето ограничения. Опитваме се да променим образованието. Заплатите на учителите порастват, променяме образователните стратегии, с цел да са по-близко до живота. Според мен българското учебно заведение не приготвя задоволително добре децата за действителния живот. Тук би трябвало също още да се работи. Всички тези хрумвания подлежат на доста сериозна социална полемика и в нея би трябвало да взе участие цялото общество. Образованието би трябвало да бъде сложено като предпочитана цел номер 1. Това е наложително, с цел да може да бъдат решени всички проблеми на всички равнища ", безапелационен бе Дончев.

" С административната промяна ще има и съкращения на чиновници в администрацията. Днес съм изпратил писмо до всички сътрудници в кабинета да ми създадат оферти за тези съкращения. Те познават своите администрации доста по-добре от мен. Давам късмет всеки да отрази спецификата на администрацията си. В някоя администрация може да има 10% съкращения, в друга 5%, в трета 4%. Ако не получа съответните оферти, ще работя както намеря за добре. В момента администрацията е 130 000 души с 10 000 незаети места. Хората не би трябвало да се тормозят. Комплексът от ограничения включва съкращаването на тези 10 000 незаети места, тъй като администрацията и в този момент работи без тях. Ще се приключи практиката за назначение на пенсионирани чиновници. Аз съм уверен, че при настоящето положение на пазара на труда всеки един скъсен чиновник от администрацията ще си откри незабавно работа ", уверен бе Томислав Дончев.

За край той съобщи, че новите предложения по отношение на пакета за мобилност  " не са положително европейско решение ".

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР