В ежегодното си писмо до акционерите на Berkshire Hatwaway, публикувано

...
В ежегодното си писмо до акционерите на Berkshire Hatwaway, публикувано
Коментари Харесай

Компанията на Бъфет притежава дял за 5 млрд. долара в петролен гигант

В годишното си писмо до акционерите на Berkshire Hatwaway, оповестено преди повече от седмица, Уорън Бъфет се оплака, че “не намира доста неща, които да ни въодушевяват” на пазарите.

Уведомление до щатската Комисия по цени бумаги и тържища (SEC) обаче разкрива, че някой в Berkshire Hathaway - или Бъфет, или неговите портфейлни мениджъри, е доста вдъхновен от Occidental Petroleum.

Към петък Berkshire е имала 91.2 милиона елементарни акции на петролния колос. Те са коствали 5.1 милиарда $ при цена на затваряне от 56.15 $ за брой при последната сесия за предходната седмица. Акциите нарастват с 18% единствено в петък и общо с 45% през предходната седмица.

Акциите на компанията скачат внезапно дружно с цената на петрола, която се увеличи до към 115 $ за барел след началото на съветската инвазия в Украйна и доближи равнище от 130 $ по-рано през днешния ден.

И до момента в който акциите на Occidental скачаха, от Berkshire са купували още скъпи бумаги.

Над 61 млн. от акциите на петролния колос в портфейла на Berkshire са закупени в сряда, четвъртък и петък на цени сред 47.07 и 56.45 $ за барел.

Другите 29 млн. акции са закупени тази година преди вторник.

Berkshire има едвам към 9% от елементарните акции на Occidental. Компанията обаче разполага с варанти за закупуването на още 83.9 млн. акции на цена от 59.62 $ за брой.

Макар варантите към момента да не са извършени, за задачите на уведомлението до SEC те би трябвало да бъдат регистрирани, като по този метод делът на Berkshire механически възлиза на над 17%.

Berkshire получава тези варанти като част от договорка по даването на 10 милиарда $ заем през 2019 година на Occidental за закупуването на Anadarko за 38 милиарда $.

Заемът, който е под формата на закупуването на привилегировани акции на Berkshire, изисква Occidental да заплаща дял в размер на 8% годишно. Това прави по към 200 млн. $ всяко тримесечие.

По това време Бъфет споделя пред CNBC, че това е залог, че цените на петрола ще набъбнат в дълготраен проект.

Berkshire купува релативно дребен дял от под 19 млн. акции през втората половина на 2019 година Той се е оценявал на към 780 млн. $ в края на 2019 година

В кратковременен проект залогът на Бъфет за цените на петрола не се показва доста добре, откакто те падат при започване на 2020 година поради пандемията от COVID-19.

Междувременно стана ясно, че милиардерът вложител Карл Айкан е продал и последните си акции от каузи си в Occidental Petroleum, който преди време доближаваше 10%, осведоми The Wall Street Journal.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР