В египетското селище Сакара е открита гробницата на много богат

...
В египетското селище Сакара е открита гробницата на много богат
Коментари Харесай

Откриха мумия на 4500 години, която може да промени древната египетска история

В египетското населено място Сакара е открита гробницата на доста богат човек - сановник на Старото царство. Тя е останала недокосната в продължение на 4500 години и съдържа голям брой скъпи предмети, оповестяват международните издания.

По време на проучването на античното заравяне вниманието на учените е привлечено освен от благосъстоянието, само че и от една особеност, която може изцяло да промени античната египетска история.

Според думите на Амир Шахин, професор по ревматология в университета в Кайро, черепът на 35-годишния сановник има женски черти. Някои кости са се оказали подути, което демонстрира тип процеси в тялото. Костите на единия крайник не са били здрави, а коленете били изкривени.

Специалистите са решили да проучат околните на мъжа. Майка му имала сходни проблеми. Учените заключават, че фамилията е страдало от анемия, която е наследствена. В същото време членовете на фамилията умират на разнообразни възрасти и теорията за анемията не се удостоверява изцяло.

С течение на времето археолозите са намерили друго пояснение: хората са могли да бъдат убити от зараза, най-вероятно малария. Ако тази версия бъде доказана, тогава историята на Древен Египет ще бъде допълнена. Учените авансово смятат, че са разкрили първия доказан случай на малария, който се е случил преди хилядолетия.

35-годишният сановник Вахтие е служил при третия фараон от 5-та династия Нефериркар. Мъжът бил заровен с почести и в сходство с всички правила, които се спазвали в античния свят.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР