В Египет обявиха началото на строителството там от Росатом“ на

...
В Египет обявиха началото на строителството там от Росатом“ на
Коментари Харесай

Западът загуби втората битка при Ел Аламейн

В Египет оповестиха началото на строителството там от „ Росатом “ на една от най-големите атомни електроцентрали в света

През юли – август т. година се навършиха 80-години от „ великата борба “ край Ел Аламейн в Египет, която западните съдружници назовават успеха си над немската войска на Ромел, надали не „ основното събитие “ на Втората международна война освен в Африка, само че и като цяло.

Независимо от адекватността на сходни исторически оценки, през днешния ден нещо се обърква с англосаксонците по тези места. Това се почувства по време на неотдавнашната обиколка на съветския външен министър С. Лавров в Африка, в това число Египет, Етиопия, Уганда и Република Конго.

На Запад, изключително в Съединени американски щати, са извънредно недоволни от позицията, заета от забележителен брой африкански страни по обстановката към Украйна и налагането на антируските наказания. Те отхвърлят да осъдят или да се причислят към блокадата против Русия и отхвърлят да гласоподават за резолюции, прокарвани от Вашингтон против Москва на разнообразни интернационалните конгреси.

Но това са 54 страни и 1 милиард 400 милиона души, които мощно подкопават западния разказ за „ единомислещото наказание “ на дейностите на Русия от международната общественост.

Западните политици са склонни да преглеждат сходна линия на африканците като разследване от техните лични „ незначителни “ дефекти или от „ интригите на Кремъл “. Те не виждат в него обичайното съмнение на Африка към някогашните колонизатори, съчетано с неспособността на някогашните държави-метрополии да предложат на африканците нещо потребно в жизненоважни области от стопанската система до сферата на сигурността.

Само с методите на напън и изнудване от старите времена, към този момент надали може да се реализира доста в Африка. Китай от дълго време е нейният главен стопански сътрудник, което се отразява позитивно и на политиката на страните от континента по отношение на Москва.

Последната се оказа фундаментално надеждна в поддръжка на стабилността на страните от континента. Водена не от западния принцип „ разделяй и властвай “, а от личните им ползи („ африкански проблеми – африканско решение “, както формулира Лавров), Москва съумя да завоюва впечатляващ престиж в Африка. И Русия следва този принцип не на загуба, отделяйки непостижими средства, а на взаимноизгодна икономическа основа.

Освен това тя може да предложи на страните от района нещо, което даже Китай не може да им достави. В допълнение към военно-техническото съдействие и възходящите продажби на храни, производството на които на Запад се утежнява, това са световни високотехнологични планове от международно значение.

Някои от тях бяха посочени по време на африканската обиколка на С. Лавров. Така да вземем за пример беше доказана непредвидената за мнозина подготвеност на Газпром да построи два великански газопровода от богатата на въглеводороди Нигерия до Европа. Първият, с обща дължина 5660 километра и приблизителна цена от 25-30 милиарда $, би трябвало да премине през 13 страни по атлантическото крайбрежие до Мароко. Вторият с близка цена на полагане е през Алжир. Никой в света, с изключение на нас, няма нито опит, нито подготвеност да осъществя такива планове.

Европа към този момент не желае да купува съветски газ, тъй че, апелирам, дано купува африкански. Русия въпреки всичко ще получи своя дял от облагата от продажбите по този план и ще изпрати личните си първични материали там, където няма да има политически искания. Но това е въпрос на позиция.

И в този момент в Египет Росатом разгласи началото на строителството там на един от най-големите в света и най-напредналите във връзка с успеваемостта, както и сигурността атомна електроцентрала от четири блока от вида ВВЕР с мощ от 1200 гигавата всеки.

Годишното му произвеждане може да доближи 40 милиарда kWh (почти пет пъти повече, в сравнение с от известната водноелектрическа централа Aсуан), а цената на строителството е $25 милиарда Той ще бъде издигнат в град El Dabaa в непосредствена непосредственост до именития El Alamein.

Предполага се, че тук ще бъдат основани високотехнологични промишлености въз основата на евтина електрическа енергия, както и средиземноморска туристическа мегазона, която по значение за египетската стопанска система ще надмине известните курорти на Червено море.

Така в новата борба при Ел Аламейн печелят не оръжията, а мирният атом. Като се има поради значимостта на този обект за целия живот на Египет, елементарно е да си представим по какъв начин тази страна, която към момента не се е отървала изцяло от американските окови, ще наподобява на първо място в бъдеще.

Кайро към този момент недвусмислено разгласи желанията си да се причисли както към БРИКС, по този начин и към ШОС, а Москва също толкоз изрично го счита за първия претендент от Африка, който ще заеме мястото на непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации при положение на неговото реформиране. Вашингтон не дава сходни обещания на Египет.

Изобщо Западът някак от ден на ден изпада от „ колесницата на времето”. Загрижен за загубата на въздействие в Африка, той подхваща стъпки, които са повече странни, в сравнение с разбираеми. Успоредно с Лавров френският президент Е. Макрон посети редица африкански страни. Турнето му включваше Камерун, Бенин и Гвинея-Бисау.

Без да носи нищо съответно със себе си, той сведе контактите с африканските водачи до надменно морализиране и неуместни апели да се заеме „ вярната позиция “ по отношение на Русия. Френският журналист и експерт по Африка Антоан Глазер назова гледната точка на Париж за континента " исторически анахронизъм ".

Франция продължава да се отнася към Африка с постколониална слепота, въобразявайки си, че към момента има извънредно въздействие на континента. „ Въпреки това, както отбелязва специалистът, времената, когато Париж можеше да диктува волята си на африканските водачи, са отминали вечно, в това число заради военните намеси в делата на континента през последните години. “

На взаимна конференция с президента на Камерун Пол Бия Макрон се изхитри да обиди редица африкански страни вкупом, заявявайки, че съдействието на Русия с тях " е по-скоро като помощ на отслабени политически управляващи или безусловно нелегитимни военни хунти ".

Швейцарският ефирен канал SRF отбелязва, че това, което най-вече оказва помощ на Русия е, че тя в никакъв случай не е имала колонии в самата Африка. Африканците към момента са признателни на Съветския съюз за финансовата и военна поддръжка в тяхната освободителна битка. „ Дори три четвърти век след рухването на европейските империи споменът за тяхното колониално ръководство към момента може да се употребява за печелене на политически капитал и Москва го прави доста ловко. “

След неуспеха на Макрон, в опит да санира следствията от провалянето във " втората борба при Ел Аламейн " и пропагандата против Русия, на многодневна обиколка в Африка ще тръгне по- " тежък танк " - американският държавен секретар А. Блинкен. Но в случай че има намерение да приказва с локалните водачи по същия надменен метод, а този господин не може да бъде изменен, резултатът евентуално ще бъде също разочароващ.

Между другото, за Африка си събира багажа и различен воин с сходни цели - министърът на външните работи на Украйна Д. Кулеба. Наистина, там където минава Блинкен с лимузина, там подире му търчи Кулеба с тротинетка!

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР