В ефира на „Събуди се по Нова ТВ председателят на

...
В ефира на „Събуди се по Нова ТВ председателят на
Коментари Харесай

Какви ще са последиците от новото затваряне

В ефира на „ Събуди се " по Нова ТВ ръководителят на АИКБ Васил Велев и президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов разясниха какви ще са последствията за бизнеса и стопанската система от повторното затваряне у нас.

" Спомних си какво беше предходната година по същото време. Разликата е голяма с ситуацията в този момент. Преди не знаехме какво да вършим. Днес нещата наподобяват от една страна доста по-подредени, само че от друга наподобяват комплицирани поради идните избори ", съобщи Манолов.

„ Миналата пролет стигнахме до блокади, затваряне на градове, големи опашки по границите. Надяваме се това да не се повтори. От здравна позиция не мога да върша разсъждения дали всичко се прави, както би трябвало. Миналата година пролетните прогнози бяха доста по-песимистични за стопанската система от есенните. Сега имам чувството, че този оптимизъм ще се притъпи. Пандемията не стихва. Това непрекъснато отваряне и затваряне е много разрушително за бизнесите. Представете си какъв брой е мъчно за едно дружество или ресторант да стартира още веднъж работа ", разяснява Васил Велев.

В тази връзка Манолов посочи, че затваряне на индустриалното произвеждане не се планува. „ Ще бъдат затворени бизнесите, свързани с услугите ", разясни той.

„ Вероятно ще има заведения, които няма да отворят повече. Материални полезности и добавена стойност се основават в производството, в промишлеността. Останалите сфери се преразпределят и използват. Затова е значимо тези сфери, в които се основава стойност, да работят. Най-спешно би трябвало да се поддържат бизнесите, които са затворени изцяло. Мерките 60/40, 80/20 не престават да работят. От 1 юни би следвало да се създаде по-добър дизайн на ограниченията. Настояваме от дълго време за това ", сподели още Велев.

На въпрос дали рецесията ще се окаже проблем за бюджета, той съобщи следното:

„ Вероятно при по-тежко развиване на пандемията ще имаме по-сериозен недостиг от планувания. Засега имаме добра финансова дисциплинираност. Както хората споделят " бели пари " се събират за " черни дни " ", заключи Велев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР