В ефир мъж от София твърди, че личните му данни

...
В ефир мъж от София твърди, че личните му данни
Коментари Харесай

Прокуратурата започва проверка за публикувани лични данни на свидетел

В ефир мъж от София твърди, че персоналните му данни са били оповестени без негово познание в уеб страницата на Софийския областен съд. Мъжът е очевидец по дело и инцидентно взема решение да ревизира имената си в мрежата, за негова изненада излизат освен трите му имена, само че и номера на персоналната му карта. 

“От 19 юли въпросният протокол циркулира в интернет пространството. Там са изписани цялостните ми имена, както и тези на брачната половинка ми, а също и номер на персоналната карта ”, споделя Йордан Данчев.

Ето и цялото известие:

Във връзка с информация, показана на 29.08.2023 година по отношение на нарушаване на сигурността на персоналните данни на очевидец по гражданско дело на Софийския областен съд, за което съдът в качеството му на админ на персонални данни е бил известен по е-поща на 28.08.2023 година, прецизираме следното:

На 29.08.2023 година в Инспектората към Висш съдебен съвет като способен контролен орган постъпи съобщение от СРС за позволено нарушаване на член 64 от Закона за правосъдната власт по отношение на публикуването на правосъдните актове на страницата на съответния съд в интернет. В ИВСС неотложно беше формирана кореспонденция, разпределена по реда на член 94з от Правилника за организацията на активността на Инспектората към Висшия правосъден съвет и за активността на администрацията и на специалистите (ПОДИВССДАЕ).

След разбор на информацията и установяване равнището на риска за правата и свободите на засегнатото лице, съгласно процедурата по член 94з от ПОДИВССДАЕ ще се извърши инспекция в СРС, която да откри аргументите за нарушаването, както и има ли и други нарушавания на сигурността на персоналните данни, позволени от съда в качеството му на админ на персонални данни при издание на правосъдните актове.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР