В едва втория си сезон на съществуването си пловдивският волейболен

...
В едва втория си сезон на съществуването си пловдивският волейболен
Коментари Харесай

ВК Строител: За две години постигнахме нещо, което други не могат и за 50

В едвам втория си сезон на съществуването си пловдивският волейболен клуб Строител към този момент може да се похвали, че се трансформира във фактор в родния волейбол. След като мина на церемониал през третия ешелон предишния сезон и завоюва промоция за Висшата лига, клубът, учреден от някогашния национал и един от най-хубавите ни волейболисти Мартин Палийски, се утвърди и във второто равнище на мъжете. При това – без солидно финансиране, посредством главно на ентусиазма и положителната воля на своя президент, състезатели и треньори. Самият Палийски не игра в тима, защото укрепи пазарджишкия Хебър в Суперлигата, само че като президент на ВК Строител следеше по какъв начин се развиват нещата. А те се развиват добре, освен при мъжете.

Клубът към този момент има тимове във всички възрасти, а юношите старша възраст (U20 ) се показаха чудесно в дебютното си присъединяване. Всъщност мъжкият тим, воден от старши треньора Георги Михов (треньор и на старшата), остана в подножието на плейофите за влизане в Суперлигата и приключи на 5-о място в групата, откакто загуби решителен мач от Черноморец Бяла. Малко не доближи на старшата пък да пробие до финалите на държавното, само че 16-то място в България от толкоз доста настоящи школи не е по никакъв начин неприятен отзив за работата на треньори и състезатели. Особено за клуб, чиято история е единствено 2 години.

Хубавото е, че на процедура половината от тима ни за старша възраст играеха и в мъжкия отбор. Казал съм им, че ще разчитаме на тях за в бъдеще. А Бобо Манчев взе участие и при младшата, споделя старши треньорът Георги Михов. Имаме нелоши момчета и персонално за мен изпращаме добра година. Повечето от състезателите не са играли на равнище Висша лига. Тя се води професионална и заради тази причина не можахме да картотекираме албанския разпределител Алберто Дука. Той има българско поданство, само че идва от друга федерация и трябваше да плащаме трансферна сума, която не можехме да си позволим. А в първата година в трета дивизия той бе един от моторите на отбора. Ако това предписание остане и за следващата година, за жалост отново няма да може да играе, добавя Георги Михов.



Момчетата правеха всичко допустимо да упражняват и играят, макар че настрана от това работят, защото не можем да им плащаме заплати. По тази причина рядко се събирахме в цялостен състав. На процедура бяхме и нов тим спрямо първия сезон – нямаше ги Краси Стефанов, Станислав Петков – Балки, Стоян Вулджев, Алберто Дука, Мартин Палийски – съвсем цялостен отбор доста опитни състезатели. Въпреки забележителното подмладяване се представихме добре и малко не ни стигна да играем на плейофите. Целта ни е да постановяваме младите момчета и да им помогнем да израстват. Те са бъдещето на тима, разяснява още треньорът.

Той е удовлетворен и от представянето на юношите старша възраст в дебютния им сезон. Загуба от Дунав на квалификациите ни костваше продължение към финалите. В Русе бяхме единствено със 7 момчета, отидохме на сляпо и още в първия мач играхме с домакините. Другите срещи ги спечелихме. Заслужавахме да играем на финали, разяснява Георги Михов.

За първа година във Висшата лига считам, че се представихме сносно, без действително финансиране, прави равносметка клубният президент Мартин Палийски. На моменти показахме много добър волейбол. Класирането на мъжкия тим ме удовлетворява, борихме се до дъно. Старшата ни действително е в Топ 16 на България от стотина школи, които развиват волейбол в България. А това бе първи сезон на момчетата. Все отново победихме Славия с 3:0, който предходната година е първенец при старшата възраст. Ако играхме втория или третия мач с Дунав, щяхме да ги бием. Момчетата играха мъжки, някои от тях играха на непривични за тях постове, разяснява още Палийски.
Ще залагаме на юношите, няма по какъв начин да бъде другояче, в случай че не намерим устойчиво финансиране. Отборите ни при подрастващите също се движат добре, някои от тях не престават в шампионата. Миналата година момчетата се класираха за финалите на държавното, тъй че нещата вървят добре на всички равнища. За две години постигнахме това, за което други си мечтаят 50 години, не крие задоволството си Мартин Палийски и показва вяра клубът да откри постоянен спонсор, с цел да стане ще по-силен.

BGvolleyball.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР