В едно пловдивско ястие може да се открие вкусът на

...
В едно пловдивско ястие може да се открие вкусът на
Коментари Харесай

В Пловдив посрещат гости с вкусове от цял свят

" В едно пловдивско ядене може да се открие усетът на целия свят. " Фразата изрече преди време началник майсторът Хари Сопаджиян. Това значи, че градът ни ще бъде освен европейска столица на културата, само че и кулинарна столица. Местните специалитети се допълват с балканските и европейските. От епохи тук живеят дружно българи, турци, гърци, арменци, евреи. Всеки етнос е оставил отпечатък в пловдивската кухня.

Типично пловдивско ядене е телешко със сини сливи - остаряла изпитана рецепта. В нея има примеси и от Ориента. Тайната <210> е в продължителното готвене на месото, което наложително би трябвало да е прясно. Сливите пък би трябвало да са сушени. Вътре може да има ориенталски подправкиq като канела, кимион, къри. Допълва се със стафиди и тиквени семки и най върви с алено вино.

Староградската манджа е типично пловдивско ядене. Приготвя се от авансово обработени дреболии и шкембе, които се запичат в гювечета, а от горната страна се поръсва кашкавал.

Гръцката кухня също е много публикувана в града под тепетата. Много артикули се внасят от южната ни съседка - риба, зеленчуци, зехтин, подправки. Утвърдени гръцки манджи са пастицио и папуцаки. Пастициото е паста от макарони № 2, която е сварена, разграничена на две в тава. По средата има плънка от авансово сготвена телешка кайма с доматен сос, лук, чесън, чер пипер, кимион, индийско орехче и сирене кефалотири, а най-отгоре - два пръста сос бешамел, а всичко това се запича. Папуцаки пък съставлява пълнени патладжани.

Арменските заведения за хранене примамват с достоверни гозби, като кишкек, телешко с праз, магданозени кюфтета и фамозния десерт ануш абур. Това е тип ашуре с късчета зелени смокини и вода от гюл.

Турските гозби са доста и разнообразни. Предлагат се на много места в Пловдив. Къпаната баница е един от специалитетите. Тайната е в замесването на тестото - на всяка шепа брашно се чука едно яйце. Корите се точат и се топят във вряща вода. След това се разстилат, сред тях се реди сирене и масло и се пече. Десертите са безчет, само че наложително си коства да се опитва котел диби и кюнефе.

Според началник готвач Хари Сопаджиян в последните години се следило едно развиване в пловдивската кулинария. Още когато се схванало, че градът ще е европейска столица на културата и ще посреща милиони туристи, от ресторантьорския отрасъл почнали да интегрират в менютата си специалитети, които ще търсят чужденците. Иначе българският екскурзиант си търсел шопската салата и мешаната скара, само че в това време бил податлив да пробва и непознати специалитети.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР