В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно

...
В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно
Коментари Харесай

Бум на ухапаните деца от кърлежи в София

В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете, по чието тяло са открити 10 кърлежа.

" Детенцето се е разхождало в парк. Искаме да сигнализираме родителите да внимават с разходките - изключително тук-там, където има неокосена трева и не е било обезпаразитено ", съобщи доцент доктор Рада Маркова от Първа детска консултативна клиника пред.

По думите ѝ се следи по-засилен " кърлежов сезон " поради дъждовете и може би позакъснели мероприятия по обезпаразитяване.

От Столичната община обявиха, че нормалната пролетна обработка против кърлежи в зелените площи на общинска територия и междублоковите пространства е било осъществено по проект и под контрола на СРЗИ.

Според есперти, даже да сте сигурни, че в парка, който посещавате, е пръскано против кърлежи, не смятайте това за 100-процентова гаранция. Осмоногото живее от най-малко 65 милиона години на Земята (най-старата негова вкаменелост е оттогава) и токсичните химикали не го плашат изключително.

Разпространените у нас кърлежи придвижват причинителите на марсилската тресчица, лаймската болест, кърлежовия енцефалит, Крим-Конго хеморагична тресчица . В другите региони на страната, според от климата и ландшафта, доминират и разнообразни болести, носени от кърлежи. Общото на тези болести е, че са тежки, лекуват се нелесно, засягат целия организъм, а " белезите " от тях остават за цялостен живот.

Обикновено женският кърлеж, който в действителност атакува хора и животни, забива главата си под кожата. Няколко часа до два дни по-късно, дружно със слюнката си, излива в мястото на ухапване и болестта, която носи. Лошото е, че даже да не носят болест, някои типове, в случай че не бъдат отстранени няколко дни от кожата, отделят отрови, които са невротоксични и могат да причинят парализа. Случаите са редки, само че това не ги прави по-малко рискови, още повече, че от кърлежовата парализа страдат най-вече деца до 10 година

Кърлежът хапе безболезнено и нормално хората и животните не го усещат. Затова е значимо постоянно след разходка из затревени площи да проверим тялото си и тялото на децата за впити кърлежи - дребни тъмни точки, на пръв взор сходни на бемчици, които се виждат единствено при подробен оглед. Кърлежите обичат гънките, свивките, нежните места на кожата, само че също и лицето и главата. Отстраняването на паразита е незабавно - би трябвало да се направи незабавно, щом бъде открит, впит в кожата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР