В едно от първите си интервюта като вицепремиер Валери Симеонов,

...
В едно от първите си интервюта като вицепремиер Валери Симеонов,
Коментари Харесай

Решава ли някакъв проблем забраната на алкохолните турове в курортите

В едно от първите си изявленията като вицепремиер Валери Симеонов, който отраслово получи демографията и стопанската система, разгласи, че незабавно се захваща с туризма. Казан дума - хвърлен камък. Почти всяка седмица той приказва по проблемите на този бранш и се заканва да ги реши.

Във вторник сутринта, да вземем за пример, разгласи, че ще реши един път вечно казуса с по този начин наречения бар кроулинг съответно в курорта Слънчев бряг.

Може в рекламата на България като туристическа дестинация да не се загатва и дума за алкохол, само че тя се утвърди като място с евтини питиета от години, и като такава я търсят посетителите й в младежка възраст от разнообразни европейски страни. Те, несъмнено, не са единствените, които злоупотребяват с евтините питиета и след това не знаят какво вършат.

Колко огромен е казусът

С днешна дата хотелиерите в курорта, считан за най-купонджийското място - Слънчев бряг, считат, че алкохолните туристи към този момент не са това, което бяха и че тези практики по естествени пътища са се поизместили на север. Не че ги няма, само че не се основават към този момент чак толкоз проблеми.

Във времето обратно имаше доста недоволства, мнения, намеци, насмешки, възмущения, което сигурно не способства за високия имидж на курорта. Това не са най-високо платежоспособните туристи, които желаеме да докараме. Те идват да пият за без пари, споделя Елена Иванова, ръководител на Съюза на личните на хотели в курорта. Тя обаче акцентира, че недоволства през последните 1-2 година от хора, които не са пристигнали за алкохола, няма чак толкоз. За по този начин наречения балконинг, при който същите алкохолни туристи имаха навика да се пробват да уцелят басейна на хотела със скок, изпълнен от балкона към стаята им, не са чували от " най-малко две години ".

Според Венцислав Танчев, туроператор, представител на немската " Алтурс ", и хотелиер, бар кроуловете и всичко обвързвано с тях, са добре застъпени и в " Златни пясъци ". Според него това е към момента огромен проблем, който по никакъв начин не е отшумял, и той пък гони туристите от третата възраст и фамилиите с деца, тъй като почивката е несъвместима с шума.

В същото време идващите за алкохолни турове виждат, че сега няма ред, няма надзор и по тази причина си разрешават сходен метод на поведение. Те по този начин не се държат в личната си страна, само че в е цялостна безредица, разяснява Танчев.

Неговата оценка е и че са надалеч от истината формалните данни за планувани големи растежи на непознатите туристи. Една от аргументите за това е, че клиентите, които идват със фамилиите си тук, с цел да си починат, повече не се връщат откакто са делили едни и същи територии с неизтрезняващи хора и шумни цяла нощ заведения. Това се отнася и за хората от третата възраст, които нормално идват при започване на сезона. Към този резултат пък се прибавя това, че съгласно туроператора, отдаващите се на алкохол младежи по българското черноморие към този момент надалеч не са толкоз доста като преди.

Какво да се прави

Вицепремиерът Валери Симеонов вижда решението в взаимни дейности с полицията, която излиза от думите му на процедура може да забрани алкохолните турове и да спре шума от заведенията като вземе ограничения против тях.

От позиция на бизнеса не това е решението. Да се спрат алкохолните турове е последна мярка, тъй като тази клиентела идва и поради това, разяснява Танчев. Той припомня, че сходни алкохолни турове не са българско българско ноу хау, присъщи са и за дестинации като Палма де Майорка, която също притегля огромна младежка публика.

Въпросът е, че там зоната, в която са младежите, е разграничена от другата със фамилиите с деца, разяснява туроператорът. Аз адмирирам желанието на държавниците да се вкара някакъв ред, добавя той. Според него решението минава таман през това разделяне на зоните и ограничение на шумовете от заведенията до избран час. За такава мярка не оказва помощ държанието на контролиращите, които замерват децибелите при понижена музика, която отново се усилва след напускането им, показва Танчев.

Не можем да си позволим лукса да загубим тази клиентела, само че би трябвало да й сложим рационални ограничавания, акцентира той.

Забраната не е решение и от позиция на хотелиерите в Слънчев бряг. Елена Иванова припомня, че от Съюза на притежателите от дълго време са предложили решение и то е разделянето на зоните за алкохолни и фамилни туристи.

" Ако би трябвало да бъде предпазен ползата на хората, които печелят от това, ок, единствено че не вътре в курорта ", отбелязва тя. Хотелиерите нееднократно са предложили " във вътрешността в сушата " да се обособят терени благодарение на общината и страната, които да бъдат атракционни таман за тази младежка публика.

Иванова добавя, че случаите с пияни посетители на морските курорти не стихват, само че казусът с тях не е в съществуването на тези обиколки по питейните заведения, тъй като бутилка алкохол може да се купи и от магазина и пиянската вечер може да протече на балкона на хотелската стая.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР