В едно нещо Ангела Меркел може да бъде сигурна: нападките

...
В едно нещо Ангела Меркел може да бъде сигурна: нападките
Коментари Харесай

Туитът на Тръмп – подкрепа за Меркел от Вашингтон


В едно нещо Ангела Меркел може да бъде сигурна: нападките на Доналд Тръмп против нея няма да спрат. Но надали американският президент може по този метод да скапе ръководещата коалиция в Германия.

Вече сме привикнали, тъй че последната изява на Доналд Тръмп в Туитър не би трябвало да шокира никого в Германия. Американският президент написа в мрежата за микроблогове, че германците към този момент са обърнали тил „ на отслабналата коалиция “ поради нейната миграционна политика. По-нататък той оповестява: „ нивото на престъпност в Германия се повиши “. Последното изказване е лъжливо, само че такива изказвания са типични за постовете на Тръмп в Туитър.

Въпреки дипломатическото възпитание

Агресивната реторика на Тръмп има ясни черти: американският президент избра за основен конкурент в Европа Ангела Меркел. Най-вероятно, тъй като тя даже не се опита да го ухажва, както направи Еманюел Макрон. Или тъй като сред нея и Барак Обама цареше взаимно съгласие, което единствено по себе си е задоволително, с цел да провокира гнева на настоящия собственик на Белия дом.

Затова по какъв начин Тръмп се отнася към Меркел /и към Германия като цяло/ свидетелства и изпращането на Ричард Гренел за дипломат в Берлин, който обществено призна, че поддържа популистите в Европа. Това е смело надхвърляне на посланическите компетенции и дипломатическото възпитание.

Но в своя абсурден туит, невиждан за президент на Съединени американски щати, Тръмп отива още по-далеч, потвърждавайки, че европейците са създали неточност, приемайки милиони хора, които в този момент толкоз мощно са трансформирали културата на континента. „ Не желаем това, което се случва в региона на миграцията Европа, да ни се случва и на нас “, написа в идващия си туит Доналд Тръмп.

Тези думи идват от Америка – а това е мястото, където са намирали леговище преследвани хора от целия свят: котелът от култури и страна на фантазиите, където, както в продължение на доста десетилетия честолюбивите европейци смятаха може да се направи кариера без значение от произхода и обществения статут. Единственото, което беше належащо за това беше желанието и вярата в американската фантазия. От американците германците, в началото на запад, получиха през 1945 година демокрацията и върховенството на закона – на процедура безплатно. Всичко това в този момент е станало жертва на яростта на буйния водач във Вашингтон. Това може да ви разплаче.

Германци и американци: спорни връзки

Но нападките на Тръмп против немското държавно управление не са единствено безсъвестни, само че и недомислени. Отношението на германците към Съединени американски щати е спорно. Поученията, идващи оттатък океана, в никакъв случай не са срещали схващане в Германия, още повече от този президент.

Относително демократичната миграционна политика на Меркел се възприема сериозно от болшинството германци или се отхвърля намерено – за задачата не би трябвало да си десен популист. Но поддръжката на стопанина на Белия дом за съперниците на Меркел по-скоро ще помогне на сегашния канцлер.

Освен това, туитът на Тръмп бе оповестен, както постоянно се случва, преди закуска и евентуално е предопределен за хората в Америка, които той желае да активизира преди идните промеждутъчни избори в Съединени американски щати. Да поучава съдружниците в Берлин за него е лесна работа. Макар че в реалност актуалният американски президент няма съдружници, още повече в Берлин. /БГНЕС

-----------

Йенс Турау, наблюдаващ на Дъждовни води.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР