В една сива правоъгълна сграда в покрайнините на Сан Хосе

...
В една сива правоъгълна сграда в покрайнините на Сан Хосе
Коментари Харесай

Nvidia не е единствената, която печели от златната треска на изкуствения интелект

В една сива правоъгълна постройка в покрайнините на Сан Хосе са ситуирани редици от мигащи машини. Плетеници от цветни кабели свързват високопроизводителни сървъри, мрежово съоръжение и системи за предпазване на данни. Над тях жужат обемисти охлаждащи съоръжения. Шумът принуждава посетителите да крещят.

В една сива правоъгълна постройка в покрайнините на Сан Хосе са ситуирани редици от мигащи машини. Плетеници от цветни кабели свързват високопроизводителни сървъри, мрежово съоръжение и системи за предпазване на данни. Над тях жужат обемисти охлаждащи съоръжения. Шумът принуждава посетителите да крещят.

Сградата принадлежи на Equinix, компания, отдаваща чартърен пространства за центрове за данни. Оборудването в нея е на компании от корпоративни колоси до стартъпи, които все по-често го употребяват за ръководство на своите системи за изкуствен интелект (AI). " Златната тресчица " на изкуствения разсъдък, подтиквана от изумителната комплексност на " генеративните " системи като известния виртуален събеседник ChatGPT, дава обещание да донесе големи облаги на тези, които се възползват от капацитета на технологията. Както при започване на всяка златна тресчица обаче, тя към този момент носи благосъстояние на продавачите на нужните кирки и лопати.

На 24 май Nvidia, която проектира употребяваните от доста сървъри с AI полупроводници, надмина прогнозите на анализаторите за приходите и облагата за трите месеца до април. През настоящото тримесечие тя чака продажби от 11 милиарда $, което още веднъж е много над прогнозите на Уолстрийт.
Реклама
След като цената на акциите ѝ скочи с 30% на идващия ден, пазарната стойност на компанията стартира да се приближава до 1 трлн. $, с цел да я доближи няколко дни по-късно. Дженсън Хуанг, основен изпълнителен шеф на Nvidia, съобщи на 29 май, че светът се намира в " повратната точка на нова компютърна епоха ".
Повратна точка
Други компании за чипове, от проектанти като AMD до производители като тайванската TSMC, са обхванати от вълнението към AI. Също по този начин и доставчиците на друга компютърна инфраструктура - включваща всичко от цветните кабели, шумните климатици и центровете за данни до софтуера, който оказва помощ да се ръководят AI моделите и да се събират данните. Равнопретеглен показател от към 30 такива компании е повишен с 40% от стартирането на ChatGPT през ноември спрямо 13% за софтуерния показател NASDAQ. " Появява се нов софтуерен дял ", обобщава Даниел Джефрис от лобистката група AI Infrastructure Alliance.

На пръв взор техниката за AI не наподобява толкоз вълнуваща, колкото интелигентните " огромни езикови модели ", стоящи зад ChatGPT, и бързо разширяващия се набор от съперници. Но защото основателите на модели и на приложения, които ги употребяват, се борят за парче от бъдещия AI къс, всички те сега се нуждаят от изчислителна мощност - и то доста.

Най-новите AI системи, в това число генеративните, са доста по-изчислително интензивни от по-старите, да не приказваме за приложения, които не включват AI. Амин Вахдат, началник на AI инфраструктурата в Гугъл Cloud Platform, подразделението за облачни калкулации на интернет колоса, отбелязва, че през последните шест години размерите на моделите са нараствали десетократно всяка година. GPT-4, най-новата версия на модела, захранващ ChatGPT, проучва данни, употребявайки евентуално 1 трлн. параметри, което е повече от пет пъти повече от предшественика ѝ. С повишаването на сложността на моделите надлежно се усилват и изчислителните потребности за тяхното образование.
Реклама
Веднъж подготвени, изкуствените интелекти се нуждаят от по-малък потенциал за обработка на данни, с цел да бъдат употребявани в развой, наименуван размишление. Но като се има поради обсегът на предлаганите приложения, кумулативно разсъждението също ще изисква доста изчислителна мощност. Microsoft има повече от 2500 клиенти за услуга, употребяваща технологията на OpenAI, основателя на ChatGPT, от която софтуерният колос има съвсем половината. Това е десетократно нарастване по отношение на предходното тримесечие. Alphabet, компанията - майка на Гугъл, има шест продукта с 2 милиарда или повече консуматори в международен мащаб - и възнамерява да ги обогати с генеративен изкуствен интелект.
Кой печели
Най-очевидните печеливши от възходящото търсене на изчислителна мощност са проектантите на чипове. Продуктите на компании като Nvidia и AMD, които проектират чипове и ги създават в компании като TSMC, се радват на огромно търсене, изключително от страна на огромните снабдители на облачни услуги, които зареждат множеството AI приложения. По този метод AI е от изгода за проектантите на чипове, защото се възползва от по-мощни чипове (които нормално генерират по-високи маржове) и от по-голям брой от тях. Швейцарската банка UBS счита, че през идващите една-две години AI ще ускори търсенето на профилирани чипове, наречени графични процесори (GPU), с 10-15 милиарда $.

В резултат на това годишните доходи на Nvidia от центрове за данни, които съставляват 56% от продажбите ѝ, могат да се удвоят. AMD ще показа нов GPU по-късно тази година. Въпреки че е доста по-малък състезател в проектирането на графични процесори от Nvidia, мащабът на взрива на изкуствения разсъдък значи, че компанията е подготвена да се възползва, " даже в случай че получи единствено остатъците " от пазара, споделя Стейси Расгон от брокерската компания Bernstein. Стартъпи за планиране на чипове, фокусирани върху AI, като Cerebras и Graphcore се пробват да си извоюват име. PitchBook, снабдител на данни, изброява към 300 такива компании.

Естествено, част от облагата ще получат и производителите. През април шефът на TSMC, Ч.Ч. Уей, приказва внимателно за " спомагателен растеж в търсенето, обвързвано с изкуствения разсъдък ". Инвеститорите бяха много по-ентусиазирани. Цената на акциите на компанията се увеличи с 10% след последните резултати на Nvidia, увеличавайки пазарната ѝ капитализация с към 20 милиарда $. Сред по-малко очевидните бенефициенти са и фирмите, които разрешават в един процесор да се вграждат повече чипове. Нидерландската компания Besi създава инструментите, които спомагат за свързването на чиповете. Според Пиер Ферагу от New Street Research нидерландската компания управлява три четвърти от пазара за високопрецизно свързване. Цената на акциите й е скочила с повече от 50% през тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР