В една правова и демократична държава трябва да се отстояват

...
В една правова и демократична държава трябва да се отстояват
Коментари Харесай

Съдия и юрист в горещ спор за предсрочното освобождаване на Полфрийман

В една правова и демократична страна би трябвало да се отстояват правосъдните актове. Не би трябвало да се позволява те да бъдат подлагани на медиен и публичен напън. Това е рисков казус и е тъкмо противоположното на правова страна и самостоятелна правосъдна система.

Това съобщи в предаването "Плюс минус " по Нова телевизия Красимир Мазгалов член на УС на Съюза на съдиите, който разяснява горещата тематика за предварителното освобождение на австралиеца Джок Полфрийман. "Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет не може да се показва по подобен метод. Висш съдебен съвет не може да се намесва в работата на правосъдната власт. Не желая да разясня съответните претекстове за предварителното освобождение. Съдът приказва с актовете си. Постановлението е много богато стимулирано. Никога Съюзът на съдиите и господин Калпакчиев не се взели участие в политически диспути по отношение на правосъдната система. Съюзът постоянно е отстоявал и е упорствал за самостоятелност на правосъдната система. Върховен касационен съд ще реши напълно скоро дали ще се възобнови делото против Джок Полфрийман. Ако за всяка една анулация на правосъдно решение се подаваше оставка, всеки ден някой арбитър трябваше да подава своята ", сподели още Мазгалов.

Заедно с него посетител беще и юристът Марин Киров, който изрази друга позиция. "Не можем да приказваме за напън над правосъдната система. Никой не може да забрани на членовете на Висш съдебен съвет да показват своето мнение. Според мен би трябвало да почистим политическото и да забележим за какво се е стигнало до предварителното освобождение на Джок Полфрийман и на юридическите проблеми при този случай. В общественото пространство се появи инфромация, че двама от съдиите са постоянно награждавани от БХК. Излезе информация също по този начин, че БХК не е дал мнение за Полфрийман. Това е направил ръководителят на БХК, като е изразил персонално мнение. Аз не разбирам по какъв начин може да се освобождава предварително единствено по персонално мнение. Аз не съм последовател на Народния съд и на телевизионното правосъдие. Калин Калпакчиев самичък би трябвало да реши за оставката си. Това е вътрешно чувство и вторичен въпрос. По-важно е дебата да се насочи към юридическите проблеми при този случай, с цел да не се позволяват други такива. Резултатите от това дело към този момент се политизираха ", разгласи Киров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР