В една от веригите магазини в Русе литърът вече се

...
В една от веригите магазини в Русе литърът вече се
Коментари Харесай

Олиото скача до 6-7 лева

В една от веригите магазини в Русе литърът към този момент се продава по 5,99 лв.

Бутилка олио скача до 6-7 лв.. Причината е войната в Украйна - страната е главен експортьор на слънчоглед в света. На места има и лимитирани количества, които 1 клиент може да закупи.

В една от веригите магазини в Русе литър олио към този момент се продава по 5,99 лева Доника вижда, че това е следващо нарастване за последните месеци, съобщи.

В някои вериги магазини към този момент са въведени и ограничавания за броя на бутилките, които 1 клиент може да закупи. По данни на земеделското министерство единствено за предходната седмица цената на олиото се е вдигнала сред 0,8% и 8,5%. Разликата сред цените на едро и на дребно приблизително е 0,61 лева

Управителите на магазини споделят, че количествата олио по складовете понижават.

"Ние започнахме да търсим по складовете и по този начин с хора, с които сме работили дълги години, просто помолих да оставят там 5-6 стека на цена, която да не е по този начин фрапантно увеличена. Защото вие знаете, че това са артикули, които дефинират един магазин. Олио, брашно, захар, ориз ", сподели шефът на магазин Теодора Марашева.

Русия и Украйна са най-големите производители и експортьори на слънчоглед. Затова военният спор сред тях се отразява на пазара в целия свят. В последните няколко дни цената на звук слънчоглед, предлагана от рафинериите, доближи 1500 лв., само че огромна част от зърнопроизводителите не са склонни да продават.

"Цената върви извънредно нагоре. Миналата година цената на слънчогледовото семе започва на 800 лева, т.е. и там има извънредно висока инфлация, заради простата причина, че експортьорът го няма на пазара. В този смисъл, това автоматизирано ще рефлектира на цената на олиата. Те се подвигнаха и на интернационалните тържища ", сподели ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Според ръководителя на зърнопроизводителите за повишаването на олиото отражение дават и по-скъпите режийни разноски.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР