В една ненормална среда - каквато е тя в марсилския

...
В една ненормална среда - каквато е тя в марсилския
Коментари Харесай

В Марсилия наркотиците се продават като лимонада


В една ненормална среда - каквато е тя в марсилския квартал Ла Кастелан, опиатите се харчат като топъл самун, а полицията е безпомощна. Цените на дрогата са изписани по стените на блоковете.

В Ла Кастелан покупката на дрога не е никакъв проблем - цените са изписани по стените на блоковете

На пътя, който води към северното предградие на Марсилия Ла Кастелан, млад мъж седи на очукан стол на слънцето и гледа клипове в ТикТок. Представя се за " шпионин ". На въпроса какво работи един " шпионин " в този квартал, дава отговор: " Започвам в 10 сутринта и работя до един през нощта. После идва моят сътрудник ". Колегата, облечен с яке с качулка и носещ дребна чантичка, очевидно стои по-високо в йерархията. Той е " продавачът ". Продавачите изкарват към 150 евро дневно.

Млада жена паркира колата си - желае да си купи хашиш. Продавачът скача, протяга ръка зад една стена и вади от храстите огромен транспарантен чувал, цялостен с пликчета трева и хашиш. Клиентката подава банкнота от 10 евро. Продавачът я прибира в чантичката си.

Цените на дрогата са изписани по стените

По данни на полицията, на всеки от 156-те пункта за продажба в Марсилия се изкарват сред 10 и 60 000 евро дневно. Черни стрелки по стените на блоковете сочат пътя към дрогата. Цените също са изписани: един грам, два грама - 10, 20, 30 евро. Сякаш се продава лимонада.
Редакцията предлага
Продажбата на опиати в Марсилия е огромен бизнес, в който конкуренцията е жестока. Само от юни насам е имало 13 смъртоносни спречквания сред враждуващи банди. Най-младата жертва е на 14 години - убита с " Калашников ". " Ако арестуваш някого от високите равнища на йерархията на наркобандите, незабавно десетки желаят да заемат неговото място ", споделя Руди Мана, представител на най-големия полицейски профсъюз " Алианс ". " Това са момчета, които в действителност са подготвени на всичко, даже да изгорят хората живи. " Наричат ​​този способ " барбекю ".

Правната система изнемогва

Смъртоносните конфликти на бандите, водещи война за въздействие, по абсурден метод са резултат от тактиката на вътрешния министър: непрекъснат тормоз и офанзиви по отношение на дилърите. Така се основава неустановеност, която води до кървавите териториални войни. Според Мана, спомагателните средства, обещани от президента, също не оказват помощ. Погледнато незадълбочено, проектът е добър за служителите на реда. " Нови коли, нови камери, повече личен състав, двама нови комисари. Всичко, което мога да кажа, е: Браво, господин президент! Но какво решение в действителност предлага всичко това? Абсолютно никакво. "

Съществен проблем е положението на правната система. Съдилищата страдат от продължителен дефицит на фрагменти - от задържането до присъдата нормално минават две до три години. Така северните квартали на Марсилия остават хванати крепко в хватката на наркобандите.

" Ако желаеме да влезем в някой квартал, би трябвало да го създадем с две, три или даже четири полицейски коли. В 99 % от случаите ни посрещат с камъни и коктейли " Молотов ", споделя Мана. " Ако за благополучие никой не пострада, колите сигурно ще бъдат развалени. "

" Тук средата не е естествена "

В марсилския квартал Ла Кастелан е израснал футболистът Зинедин Зидан. Както и ученичките Джейд и Евин, които са в клас за изключително стимулирани възпитаници от квартала. Те имат огромни проекти: Джейд желае да стане хирург, Евин - полицайка. " Ръководим се от това, че тези деца нямат достъп до просвета в тяхната среда. Затова се опитваме да им дадем основа ", изяснява шефът на учебното заведение Ерик Брунду.

Големи фантазии в едно сурово място. " Нощите тук са тежки. Постоянен звук, писъци, надпревари с коли, фойерверки ", споделя Брунду. " Няма педиатри, няма офталмолози. Тук липсва всичко, което може да се откри в една естествена среда. Хората нямат пари, а и не разполагат с инфраструктура. "

Разни кметове - всякакви цели

Дали Джейд и Евин ще осъществен фантазиите си зависи и от това дали градските управляващи ще сложат завършек на клиентелистката си политика, която организират от десетилетия. Защото вместо най-сетне да построи линия на метрото от северните квартали до центъра на града, дългогодишният закостенял кмет Жан-Клод Годен избра да направи пристанището по-лъскаво.

Сега всичко би трябвало да се промени. Президентът Еманюел Макрон включи средиземноморския мегаполис в предизборната си акция: той още през септември даде обещание 1,5 милиарда евро за жилища и инфраструктура. Сега следва президентът още един път да посети града. Той ще договаря с новия социалистически кмет Беноа Паян за спомагателна помощ от 1,2 милиарда евро. Средства, които би трябвало да са от изгода за изцяло запуснатите учебни заведения - и за девойки като Джейд.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР