В единството е истинският залог за нашата сила и за

...
В единството е истинският залог за нашата сила и за
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: В единството е истинският залог за нашата сила; Патриарх Кирил: Господ да благослови Светата Българска църква


В единството е същинският залог за нашата мощ и за нашия триумф. Това съобщи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, откакто дружно с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил отслужиха Божествена света литургия в храм „ Св. Александър Невски ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ С страхопочитание боязън и духовна наслада извършихме в този дивен ден великото свещенодействие на Божествената евхаристия. Радостта ни беше още по-голяма, тъй като имахме опцията да създадем това в благословеното съслужение с обичния и безценен на сърцето ни наш в Христа брат - Светейшният Кирил -патриарх на Москва и цяла Русия, който в тези тържествени и празнични за цяла България дни оглави делегацията на Московската патриаршия за честванията на паметната 140-годишнина от Освобождението на страната ни от вековно робство “, сподели българският патриарх.

Приемете нашата дълбока признателност за насладата от това да бъдем дружно в тези паметни дни. Вашето наличие измежду нас и на всички посетители от Русия е още едно удостоверение за здравите и непрекъсваеми духовни връзки сред нашите православни нации и православните ни църкви. Свидетелство за нашето единение и
залог за нашето общо бъдеще в следване на Евангелския път, обърна се патриарх Неофит към съветския патриарх.

Днес, когато БПЦ чества началото на историческото си битие, всички ние още веднъж обръщаме духовния си поглед обратно във времето, когато са се полагали основите на християнството. Най-важният завет е да пазим православната си религия, акцентира Негово Светейшество.

„ Светът, в който живеем през днешния ден, от ден на ден отчаян, изправя нашите православни църкви пред по-нови и рискови провокации и тествания, в изискванията, в които всички ние сме призовани да бъдем правилни на Христа.

Неотменимо изискване, с цел да реализираме това предопределение и задачата на църквата, е нашето единение в Господа и сред самите нас. Затова в единството е същинският
залог за нашата мощ и за нашия триумф. Това свято единение сме длъжни да пазим като не разрешаваме враждебни на Господа и подривни сили да го разрушават. Наши правилни спътници в делото ни са били единствено Господ, неговата майка Богородица и всички светци “, съобщи патриарх Неофит.

Божията обич и неговата велика благосклонност да бъдат с всички нас-с православните ни църкви и нашите приятелски православни нации, пожела още патриархът.

От своя страна Московският и на цяла Русия патриарх Кирил съобщи в словото си: "Господ да благослови Светата Българска черква и да не оставя народа й без своите милости".

„ Християните знаят, че без Божията помощ всяко човешко изпитание се оказва на вятъра. Истинското знамение от време на време идва тъкмо тогава, когато всички човешки сили са изчерпани в отговор на последното изпитание на човешката воля. То се появява там, където фактически е належащо в живота на индивида за неговото избавление. То изисква насрещно деяние от човека-усилена молитва и насоченост към Бога “, добави патриарх Кирил.

„ В памет на края на войната, която преди 140 години донесе освобождението на българския народ, на съветските медали е издълбан стих-„ Не нам, Господи, не нам, а на твоето име дай популярност “. Това смирено приканване на Божията воля, реализирано във военните събития, изисква Божията помощ и запълва немощта на човешките сили “, съобщи Руският патриарх.

„ Историците приказват за това, че нито Русия, нито българският народ, са били подготвени за тази война. България е била обезкървена грубо от потушеното въстание, а Русия още невъзстановена от неблагополучния спор с европейските страни в предшестващите години. Войната заплашвала да легне като тежко задължение над цялото съветско население и да изостри връзките с Европа, само че Русия е потресена от страданията на единоверния народ и взема решение да го пази, презирайки личното си благоденствие и без да получи в подмяна на това нещо “, съобщи Московският и на цяла Русия патриарх Кирил.

Той уточни, че свещената българска земя е напълнена с кръвта на български опълченци и съветски бойци, паднали в борбата преди 140 години, когато нашите нации се борят един до друг за свободата на България. Тази победа носи и духовния смисъл на успеха над земното зло и неправда. Тя е дадена поради вярата на нашите нации, съобщи патриарх Кирил.

Той пожела на българския патриарх Неофит Господ да му подарява здраво здраве и мощна помощ във високото му служение. Господ да благослови Светата Българска черква и да не оставя народа й без своите милости, пожела на българите съветският патриарх. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР