В единия ъгъл е Марк Зукърбърг: 39-годишен, 5 фута и

...
В единия ъгъл е Марк Зукърбърг: 39-годишен, 5 фута и
Коментари Харесай

Сблъсъкът в социалните мрежи между Мъск и Зукърбърг

В единия ъгъл е Марк Зукърбърг: 39-годишен, 5 фута и 7 инча и в случай че се има вяра на селфитата му, експерт в джиу-джицу. В другия ъгъл стои Илън Мъск: 13 години по-възрастен, 6 инча по-висок и доста по-тежък, със особено придвижване, известно като " моржа " ( " Просто лягам върху съперника си и не върша нищо " ). Двамата милиардери се договориха за пердах в клетка, като на 29 юни Мъск съобщи, че той може да се организира в римския Колизеум.

В единия ъгъл е Марк Зукърбърг: 39-годишен, 5 фута и 7 инча и в случай че се има вяра на селфитата му, експерт в джиу-джицу. В другия ъгъл стои Илън Мъск: 13 години по-възрастен, 6 инча по-висок и доста по-тежък, със особено придвижване, известно като " моржа " ( " Просто лягам върху съперника си и не върша нищо " ). Двамата милиардери се договориха за пердах в клетка, като на 29 юни Мъск съобщи, че той може да се организира в римския Колизеум.

Възможно е дуелът в никакъв случай да не се състои. Нито италианското държавно управление, нито майката на Мъск наподобяват въодушевени. Но в това време новите медийни магнати се приготвят за по-значима борба. На 6 юли Meta, компанията на Зукърбърг, добави ново приложение към набора си от социално-медийни платформи. Threads, нова текстова мрежа, има забележителна аналогия с Twitter, приложението, което Мъск купи през октомври за 44 милиарда $. Сблъсъкът в Рим може да се окаже единствено на думи. Но следва да се развихри една голяма битка в обществените мрежи.

Осемте месеца, през които Мъск беше отпред на Twitter, се оказаха мъчителни за доста страни. Около 80% от 8-те хиляди чиновници, които той наследи, бяха съкратени, с цел да се свият разноските. На фона на нестабилната услуга потребителите започнаха да се отдръпват, счита изследователската компания eMarketer. Въвеждането на 1 юли на paywall, ограничителен броя на туитовете, които могат да видят тези, които не заплащат по 8 $ месечно, може да отблъсне още повече консуматори. Още повече рекламодатели са избягали - приходите от реклами на Twitter тази година ще бъдат с 28% по-ниски от предходната, предвижда eMarketer. Всичко това е засегнало вложителите. През май финансовата компания Fidelity пресметна, че обществената платформа е изгубила към две трети от цената си, откогато Мъск се съгласи да я купи.
Реклама Очевидният победител
Очевидният победил от този безпорядък е Зукърбърг. До 2021 година бизнесът му се трансформира в синоним на нарушение на поверителността, дезинформация и завист - дотолкоз, че той промени името му от Фейсбук на Meta. След това раздразни вложителите, употребявайки всемогъщата си позиция в компанията, с цел да налее милиарди в метавселената, необоснован персонален план, който към момента наподобява надалеч от облагата. На 4 юли преди две години той си докара насмешки, откакто разгласява видео, в което сърфира самодоволно на подводно крило, държейки американското знаме. Беше мъчно да намерите по-поляризираща персона в Силициевата котловина.

Сега това не е толкоз мъчно. Хаотичното ръководство на Twitter от Мъск прави ръководството на Meta от страна на Зукърбърг да наподобява като модел за положително управление.

И макар че новият демократичен метод на Twitter към модерирането на наличието зарадва някои консерватори - в това число Рон Десантис, който стартира президентската си акция с изпълнена с бъгове аудиосесия на приложението, и Тъкър Карлсън, който стартира да излъчва в Twitter през юни, откакто се раздели с Fox News - либералите все по-трудно го понасят. Според изследванията на YouGov Мъск остава по-популярен от Зукърбърг измежду американците (които също го избират за победител в клетката). Но до момента в който свадите, свързани с Twitter, не престават, а политиците насочват вниманието си към друго обществено приложение - притежаваното от китайци TikTok, утвърждението на Мъск безшумно се увеличи до най-високото равнище от повече от три години.

Meta в този момент вижда опция за друга, комерсиална победа. Различни стартъпи се пробваха да се възползват от компликациите на Twitter, само че без необикновен триумф. Mastodon, децентрализирана обществена мрежа с един-единствен чиновник, съобщи, че от приключването на договорката с Twitter до ноември е добавила повече от 2 млн. нови членове. Но хората я намират за тромава и до предишния месец тя е имала 61% по-малко консуматори, в сравнение с по време на пика й през ноември, пресмята компанията за данни Senson Tower. Truth Social, консервативната обществена мрежа на Доналд Тръмп, не съумя да набере известност, изключително откакто Мъск насочи Twitter надясно. Последният кандидат - Bluesky, е изправен пред същата битка за реализиране на сериозна маса.
Реклама Копиране, клониране
Проектът на Meta - Threads, има по-голям късмет. Преди всичко клонирането на противниците е това, което Meta умее най-добре. През 2016 година, когато изчезващите постове на Snapchat, известни като stories, станаха известни, Зукърбърг показа Instagram Stories - извънредно сходен артикул, който оказа помощ на Instagram да остане на върха. Миналата година, когато късите видеа на TikTok станаха заплаха, Meta пусна Reels - съвсем еднакъв видеоформат, който живее в Instagram и Фейсбук. През април Зукърбърг съобщи, че Reels е съдействал за увеличението на времето, прекарано в Instagram, с съвсем една четвърт.

Threads също по този начин има преднина в постигането на мащаб. За разлика от Reels то ще бъде независимо приложение. Но ще разреши на притежаващите акаунт в Instagram да употребяват съществуващите си данни за вход и да следват същите хора с един клик. Според изследователската компания DataReportal 87% от потребителите на Twitter към този момент употребяват Instagram, тъй че множеството от тях към този момент имат съвсем безпроблемна опция на Twitter. Дали ще си създадат труда да се реалокират? За някои може да е задоволително просто да имат мрежа, която е " рационално ръководена ", както се изрази неотдавна основният продуктов управител на Meta. Други ще се нуждаят от тласък. Обявявайки paywall единствено дни преди старта на Threads, Мъск може би е обезпечил подобен.

Бизнесът на Twitter е нищожен по стандартите на Meta, с едвам една осма от броя на потребителите на Фейсбук, най-голямата обществена мрежа в света. През 2021 година, последната година преди Мъск да я направи частна, приходите на Twitter бяха 5.1 милиарда $ по отношение на 116 милиарда $ на Meta. И с тези нищожни доходи идват огромни проблеми. Малко платформи притеглят толкоз доста гневни чудаци, колкото Twitter. През последните години Meta заобикаля да промотира вести, които провокират политически разногласия и наподобява, не радват потребителите; в Канада тя съобщи, че напълно ще спре да демонстрира вести в отговор на нов закон, който ще я принуди да заплаща на издателите. Новините са огромна част от активността на Twitter.
И отново рекламите
Има две аргументи за какво Зукърбърг може да счита, че Threads въпреки всичко си заслужава главоболието. Едната са рекламите. Twitter в никакъв случай не е печелила доста от потребителите си, защото знае малко за тях. Между половината и две трети от четящите туитове даже не са влезнали в системата, пресмята Саймън Кемп от DataReportal. Много от записаните консуматори са " дебнещи " - гледат изявленията на другите, само че рядко взимат присъединяване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР